Karácsonyi tiramisu – Jamie Oliver receptje
Hozzávalók 12 személyre:
- 200 ml habtejszín
- 100 g jó minőségű étcsokoládé
- 100 g babapiskóta
- 150 ml forró, erős édesített kávé
- 50 ml desszertbor vagy édes sherry
- 500 g ricotta
- 250 g mascarpone
- 1 mk. vaníliapaszta vagy vaníliaesszencia
- 3 ek. méz
- 1 narancs vagy mandarin
Elkészítés (40 perc):
- A ganache (a krém) elkészítéséhez öntsd a tejszínt egy lábasba, és közepes lángon lassan forrósítsd fel.
- Adj hozzá egy csipetnyi tengeri sót, tördeld bele a csokit, majd addig keverd, amíg a csoki megolvad, és a krém sima és sűrű lesz. Ekkor vedd le a tűzről, és tedd félre.
- Bélelj ki egy edényt babapiskótával. Locsold meg forró kávéval, majd csurgass rá desszertbort vagy sherryt.
- Kend rá egyenletesen a csokikrémet.
- Dolgozd össze simára (robotgépben) a ricottát, a mascarponét, a vaníliát és a mézet.
- Ezt a keveréket kanalazd rá egyenletesen a csoki tetejére, majd tedd az edényt a hűtőbe (legalább 2 órára).
- Tálalás előtt szórd meg csokiforgáccsal és reszelj a tetejére narancs- vagy mandarinhéjat.