tiramisu recept

tiramisu

kávé

tiramisu recept

Az igazán finom tiramisu receptje

A tiramisu recept olasz kifejezés, jelentése átvitt értelemben "dobj fel". Ez az édesség két, koffein alapú összetevőjére utal: a presszókávéra és a kakaóra. Tiramisu recept először az 1960-as években tűnt fel, a Velence város környékén fekvő Venetó tartományban, onnan terjedt el Észak-Olaszország szerte, majd az egész világon. Első ízben valószínűleg egy Loly Linguanotto nevű cukrász készítette az Alle Beccherie étteremben.

A tiramisu receptje:

(Tíz adaghoz szükséges hozzávalók listája)
 
  • 1 kg mascarpone
  • kb. 60 db babapiskóta
  • kb. 3 dl hosszú kávé
  • 6 cl Marsala bor (vagy esetleg amaretto)
  • 5 db tojássárgája
  • 5 ek porcukor
  • kakaópor
A tiramisu recept elkészítése: A tojás sárgáját keverőtálban folyamatosan keverve forró vízfürdőn kb. két perc alatt mártás sűrűségűre pasztörizáljuk. Ezután nagyon gyorsan jeges vízfürdőbe helyezzük a tálat és pár percig keverve hűtjük, mire a tál alja kihűlt, jó lesz.
Az így készített alaphoz öt evőkanál porcukrot adagolunk, majd kifehéredett, kemény habbá verjük - ehhez némi kitartás kell. Ezek után addig keverjük hozzá a mascarpone-t amíg kenhető nem lesz az állaga.
A tiramisu recept szerint ezután fél órán át hűtőszekrényben kell pihentetni az anyagot. A három deci hosszú kávét lehűtjük, bort vagy mandula likőrt öntünk hozzá. Ebbe egyenként, egy pillanatra belemártjuk a babapiskótákat, mielőtt egy szögletes tepsibe helyeznénk őket, úgy, hogy annak alját teljesen befedjék a piskóták. (Az itt felsorolt mennyiség kb. egy 20x30 centis tálhoz lesz elég.) Ezután a krém felét a piskótákra kenjük. A piskóták másik felét szintén a kávéba mártjuk, majd az eddigi piskótákra merőlegesen elrendezzük őket egy újabb rétegben. Ha kész: a krém másik felét is rákenjük. Megütögetjük a tepsit (tömörítés!) majd a tetejét egy lapkával elsimítjuk.
 
A lefóliázott tiramisut fél napra a hűtőbe tesszük pihenni. Tálaláskor felkockázzuk és kakaóport szitálunk rá!