Gasztro

Hétvégi desszertek: 3 recept édesszájúaknak

Azért is jók a hosszú hétvégék, mert több időnk van sütni. Hoztunk is újabb 3 édességet, hogy legyen miből válogatni.

Almás ropogós tiramisu

Hozzávalók kb. 12 adaghoz, Piskóta:

  • 4 ek. liszt
  • 4 ek. cukor
  • 4 tojás
  • 1 ek. kakaópor

Morzsa:

  • 10 dkg liszt
  • 14 dkg cukor
  • 7 dkg vaj
  • 2-3 ek. víz
  • 1 kl. fahéj

Krém:

  • 1 dl tejszín
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • fél citrom leve
  • 4 (hámozott, kockázott) alma
  • 10 dkg porcukor
  • 50 dkg mascarpone
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A piskóta hozzávalóiból klasszikus módon csokis piskótát készítünk, a kakaóport a liszttel együtt adjuk hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C-on téglalapot sütünk belőle. Ha kihűlt, akkora korongokat szaggatunk belőle, amekkora tiramisut szeretnénk. A morzsához a hozzávalókat elmorzsoljuk, majd sütőpapírra terítve megsütjük. Ha összesülne, össze kell törni. A krémhez a mascarponét először elkeverjük a porcukorral és a fahéjjal, majd géppel krémesre habosítjuk. A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan a mascarponés habba forgatjuk. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg. A forma aljára tesszük a piskótakorongot, rá egy réteg krémet, egy réteg almakockát, egy újabb réteg krémet, majd a ropogós fahéjas morzsával fejezzük be a rétegezést.

 

Mogyorós-csokis keksz

Hozzávalók 2 tepsire:

  • 18 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 20 dkg vaj
  • 16-18 dkg étcsokoládé
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 5 dkg porcukor
  • 18 dkg sótlan mogyoró
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A mogyorót ledaráljuk, a 8 dkg étcsokit apróra vágjuk.

2. A vajat összemorzsoljuk a porcukorral és a liszttel, hozzáöntjük a tojássárgáját, majd beleszórjuk a darált mogyorót, az étcsokit, és összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára. (Ha nem áll össze, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt.)

3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit.

4. A tésztából lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és kiszaggatjuk, tepsire rakjuk, és 10-12 percig sütjük.

 

A tetejére (ízlés szerint):

Ha teljesen kihűlt a tészta, megolvasztjuk a maradék 8-10 dkg étcsokoládét, és rácsorgatjuk a kekszekre, majd hűvös helyen hagyjuk megdermedni. 

 

Kávés genovai piskóta, kávékrémmel

Tészta (18 cm-es tortaforma):

  • 125 g liszt
  • 125 g cukor
  • 4 db tojás
  • 50 g, olvasztott vaj
  • 1 kiskanál (2 evőkanál vízben feloldva) instant kávé
  • 1 kiskanál sütőpor

Kávékrém:

  • 2 kiskanál kakaópor
  • 120 g porcukor
  • 250 g mascarpone
  • 1 kiskanál (2 kanál meleg vízben feloldva) instant kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kávés krémhez keverjük össze a porcukrot a kakaóporral, majd a felolvasztott neszkávéval és dolgozzuk össze a krémsajttal. Tegyük a hűtőbe a krémet, amíg készül a piskóta. Tegyük a tojásokat és a cukrot egy jénai (vagy más hőálló) tálba. Egy lábosban forraljunk fel vizet, tegyük a vízgőzre a tojásos tálat és robotgép segítségével verjük fel krémesre a masszát. Néhány perc után a cukor megolvad, a massza sűrű lesz és térfogata megháromszorozódik. Vegyük le a gőzről, majd szitáljuk bele a lisztet, és csurgassuk bele az olvasztott vajat. Forgassuk össze! Sütőpapírral béleljünk ki egy kerek tortaformát és öntsük bele a masszát. 170 fokon süssük kb. 35 percig! Végezzünk tűpróbát! Amikor megsült a tészta, pihentessük, majd amikor kihűlt, vágjuk félbe. Közepét, tetejét és oldalát fedjük be a kávés krémmel. Behűtve tálaljuk.

Még több desszert az NLCafen:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top