Készíts házi karamellás szaloncukrot!

nlc | 2019. December 16.
Szaloncukrot készíteni házilag nem olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnád. Bátran megpróbálkozhatsz ezzel a karamellás recepttel. Egyszerű, olcsó és 20 perc alatt elkészül.

Mi lenne, ha idén nem a boltban vásárolnál szaloncukrot, hanem magad próbálkoznál meg az elkészítésével? A karácsonyfádon csodásan mutatnának a saját kezűleg készített édességek, és a családtól jólesően söpörheted be az elismeréseket. Jól hangzik? Akkor szerezd be a szükséges alapanyagokat, és indulhat a legfinomabb házi szaloncukor készítése. Mutatjuk a folyamatot lépésről lépésre.

A házi karamellás szaloncukor hozzávalói

A megadott mennyiség 12–16 szaloncukor készítéséhez elegendő

Így készítsd el a házi szaloncukrot

Bélelj ki sütőpapírral egy közepes méretű sütőtálat, és fújj a papírra kevés olajat vagy kenőecsettel óvatosan kenegesd át vele.

Főzőedényben keverd össze a cukrot, a mézet, a vizet, és lassú tűzön forrald fel. Folytasd a cukorszirup főzését egészen addig, amíg a víz elpárolog, és a cukor elkezd barnulni. Kevergetni nem szabad, csak az edényt időnként óvatosan megforgatni, rázogatni. Figyelned kell, mert a szaloncukor alapjául szolgáló karamella könnyen odakaphat, és akkor kezdheted elölről.

Amíg fő a karamell, egy másik edényben melegítsd addig a tejszínt a vajjal és a sóval, míg folyékony keveréket kapsz.

Ha elkészültél a karamellával, öntsd hozzá a tejszínes keveréket, fakanállal alaposan keverd össze, végül mehet hozzá a vaníliakivonat is. Visszatéve az edényt a tűzhelyre, továbbra is alacsony hőfokon, a forrástól számított 5-10 percig folyamatos kevergetés mellett főzd a masszát.

Öntsd a házi szaloncukor masszáját az előkészített sütőtálba, rakd félre, amíg kihűl, majd tedd a hűtőszekrénybe, hogy teljesen megszilárduljon.

Az elkészült szaloncukormasszát a sütőpapír segítségével vedd ki az edényből. Vágj belőle szeleteket, óvatosan formáld hosszúkásra, majd kb. 3 centi hosszú darabkákra vágd. A szaloncukrokat formázhatod hosszúkásra vagy kerekre, ahogy neked a leginkább tetszik.

Az elkészült szaloncukrot csomagold előbb vékony zsírpapírba, majd díszítsd színes celofánnal. Madzaggal átkötve vagy szaloncukor-kampóval felakaszthatod a karácsonyfára.

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Attól nem kell tartanod, hogy megromlana a házi szaloncukor, mert annyira finom, hogy pillanatok alatt elfogy.

Nézd meg a videón, hogyan készül a zselés szaloncukor

Fotók: Pinterest

Exit mobile version