Néhány ünnepi süteményüknek, egészen vicces nevet tudunk adni. Ilyen a kozáksapka, vagy hólabda, amit karácsonykor és húsvétkor is szívesen fogyasztunk. A pihepuha kakaós piskótalabdát, amit vaníliás krémmel burkolunk és finom kókuszreszelékbe forgatunk bele. Hogy mi a különbség a hólabda és a kozáksapka között? Nos, ha a teteje is krémes-kókuszos, akkor hólabdának nevezzük, ha csokimáz megy rá, az a kozáksapka.
Hozzávalók a hólabdához, kozáksapkához:
A piskótához:
- 8 tojás
- 12 evőkanál meleg víz
- 30 dkg cukor
- 34 dkg liszt
- 2 csomag sütőpor
- 4 evőkanál keserű kakaópor (ha barna piskótát szeretnénk)
A krémhez:
- 4 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A borításhoz
- 1 csomag kókuszreszelék
A csokimázhoz
- 2 evőkanál keserű kakaópor
- 2 evőkanál cukor
- kevés víz
- 5 dkg vaj
Elkészítés
- A tojások sárgáját elkeverjük a vízzel, a cukorral. A lisztbe belekeverjük a sütőport (és a kakaóport), majd lassan hozzákeverjük a tojásos léhez.
- A tojások fehérjét habbá verjük, majd lassan ezt is belekeverjük a masszába.
- Egy gáztepsit kivajazunk-lisztezünk (vagy sütőpapírral borítjuk) és belesimítjuk a masszát. A sütőt 200 fokra melegítjük elő, majd 10 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra, és készre sütjük a piskótát. A színén látszik, hogy mikor jó már. A sütő ajtaját nem nyitogatjuk közben, a végén kitámasztjuk egy fakanállal, úgy hagyjuk kihűlni.
- Amikor kihűlt, a piskótából pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk.
- Közben elkészítjük a krémet: A tejet a liszttel lassú tűzön vagy gőz fölött, folyton kevergetve, sűrűre főzzük. A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd belekeverjük a tejes masszába. A krémet hűtőbe tesszük és jól kihűtjük, hogy kenhető legyen.
- Amikor már minden hideg, elkezdjük a süti összeállítását. A kókuszreszeléket egy tálba tesszük. Két piskótakorongot összeragasztunk a krémmel, majd kívül is megkenjük, utána beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a piskóta.
- Most elkészítjük a mázat: a kakaót elkeverjük a cukorral és adunk hozzá annyi vizet, hogy folyékony, de sűrű legyen. Lassú tűz vagy gőz fölött felfőzzük, majd belekeverjük a vajat is. Ezt is hagyjuk kissé kihűlni, majd egy kanállal ráegyengetjük a sütik tetejére. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és kész is a kozáksapka.