Karácsonyi kedvenc: hólabda és kozáksapka recept

nlc | 2022. November 17.
Így készül az ellenállhatatlan hólabda és kozáksapka!

Néhány ünnepi süteményüknek, egészen vicces nevet tudunk adni. Ilyen a kozáksapka, vagy hólabda, amit karácsonykor és húsvétkor is szívesen fogyasztunk. A pihepuha kakaós piskótalabdát, amit vaníliás krémmel burkolunk és finom kókuszreszelékbe forgatunk bele. Hogy mi a különbség a hólabda és a kozáksapka között? Nos, ha a teteje is krémes-kókuszos, akkor hólabdának nevezzük, ha csokimáz megy rá, az a kozáksapka

Hozzávalók a hólabdához, kozáksapkához:

A piskótához:

A krémhez:

A borításhoz

A csokimázhoz

Elkészítés

  1. A tojások sárgáját elkeverjük a vízzel, a cukorral. A lisztbe belekeverjük a sütőport (és a kakaóport), majd lassan hozzákeverjük a tojásos léhez.
  2. A tojások fehérjét habbá verjük, majd lassan ezt is belekeverjük a masszába.
  3. Egy gáztepsit kivajazunk-lisztezünk (vagy sütőpapírral borítjuk) és belesimítjuk a masszát. A sütőt 200 fokra melegítjük elő, majd 10 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra, és készre sütjük a piskótát. A színén látszik, hogy mikor jó már. A sütő ajtaját nem nyitogatjuk közben, a végén kitámasztjuk egy fakanállal, úgy hagyjuk kihűlni.
  4. Amikor kihűlt, a piskótából pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk.
  5. Közben elkészítjük a krémet: A tejet a liszttel lassú tűzön vagy gőz fölött, folyton kevergetve, sűrűre főzzük. A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd belekeverjük a tejes masszába. A krémet hűtőbe tesszük és jól kihűtjük, hogy kenhető legyen.
  6. Amikor már minden hideg, elkezdjük a süti összeállítását. A kókuszreszeléket egy tálba tesszük. Két piskótakorongot összeragasztunk a krémmel, majd kívül is megkenjük, utána beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a piskóta.
  7. Most elkészítjük a mázat: a kakaót elkeverjük a cukorral és adunk hozzá annyi vizet, hogy folyékony, de sűrű legyen. Lassú tűz vagy gőz fölött felfőzzük, majd belekeverjük a vajat is. Ezt is hagyjuk kissé kihűlni, majd egy kanállal ráegyengetjük a sütik tetejére. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és kész is a kozáksapka.
Exit mobile version