Mint arról beszámoltunk, szegedi cukrászok nyerték el idén az Év Mákos Bejglije címet. A szegedi REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház mesterei – Novák Ádám mestercukrász és Puskás Róbert cukrász – készítették a díjnyertes mákos bejglit.
Novák Ádám mestercukrász felfedte a győztes bejglijük titkát a Sokszínű Vidéknek. Mint kiderült, a díjnyertes mákos sütemény ízvilága az elkészítés fogásainak, valamint a nem mindennapi összetevőknek köszönhető.
A bejgli tésztáját vaníliarúd kikapart magjával fűszerezték, valamint nem csak vajat, hanem zsírt is kevertek a tésztába, amitől omlósabb lett a sütemény. “Csipetnyi citrusosságot is csempésztünk bele a reszelt citromhéjjal. A mák töltelékbe friss idei mákot használtunk, amit mi magunk daráltunk. Kandírozott narancshéj, vegyes virágméz és narancslikőr hozzáadásával sikerült lenyűgözni a zsűrit” – osztotta meg a szegedi cukrászmester.
Novák Ádám azt is elárulta, mire ügyeljünk a házi bejgli készítésénél: “Fontos a tészta gyors és minél kevesebb ideig tartó összegyúrása. Legalább egy éjszakán át pihentetni kell a hűtőben“.
Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Sóki Tamás