Ha saját elhatározásból vagy épp egészségügyi okból nem fogyaszthat valaki cukrot a családból, a bejgliről akkor sem kell lemondani, hiszen a ez klasszikus karácsonyi sütemény elkészíthető cukor nélkül is. Íme, a recept!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 100 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 40 dkg vaj (ez ugyanennyi kókuszzsírral is helyettesíthető)
- 2 dl mandulatej vagy rizstej
- 4 tojás (3 a tésztába, 1 a kenéshez)
- 14 dkg eritrit vagy 10 dkg xilit
- 5 dkg élesztő
- csipet só
A mákos töltelékhez:
- 40 dkg darált mák
- 1,5 dl mandulatej
- 40 dkg eritrit vagy 30 dkg xilit
- 10 dkg mazsola (rumba vagy vízbe áztatva)
A diós töltelékhez
- 40 dkg darált dió
- 40 dkg eritrit vagy 30 dkg xilit
- 1,5 dl mandulatej
- 10 dkg mazsola (rumba vagy vízbe áztatva)
Így készül:
A tészta elkészítése:
- Az élesztőt futtasd fel a mandula- vagy rizstejben, adj hozzá egy kávéskanál xilitet vagy eritritet is!
- Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a vajat!
- Add hozzá a xilitet vagy eritritet!
- 3 tojást enyhén verj fel, majd folyamatos kevergetés mellett adagold a tésztához!
- Add hozzá a felfuttatott élesztőt is!
- A tésztát nagyon alaposan gyúrd össze! Ezután válaszd annyi darabra, ahány, illetve amilyen méretű begjlit szeretnél belőle sütni! (Ez a mennyiség kb 4-6 rúd bejglire elegendő.)
- Az elválasztott darabokból gyúrj cipókat, takard le és minimum 1 órára – vagy akár egy egész éjszakára – tedd őket félre hűvös helyre!
A töltelékek elkészítése:
- A növényi tejet lassú tűzön kezdd melegíteni!
- Keverd bele a diót/mákot, valamint az ertitritet/xilitet!
- Folyamatosan kevergetve főzd, míg be nem sűrűsödik!
- Ha az állaga már megfelelő, vedd le a tűzről és add hozzá az előzőleg rumba vagy vízbe áztatott mazsolát!
- A tölteléket hagyd teljesen kihűlni!
Összeállítás és sütés:
- Vedd elő a megkelt cipókat és még egyszer lazán gyúrd át!
- Nyújtsd ki őket ki nagyjából 3-5 milliméter vastagságúra!
- A kihűlt tölteléket oszlasd el rajta!
- Óvatosan tekerd fel a tésztát, a végeit pedig hajtsd vissza!
- A hengereket helyezd sütőpapírral kibélelt tepsire, a tetejüket kissé szurkáld meg villával és kend meg felvert tojással! Ezután még 20-30 percig pihentesd!
- A sütőt melegítsd elő 180-200 fokra!
- Süsd 30-45 percig, míg meg nem pirul!