Pozsonyi kifli, az örök kedvenc
A pozsonyi kifli, más néven pozsonyi patkó még a hasonló ízesítésű bejglik mellett is sok magyar család asztalán ott van karácsonykor. Ugyanúgy készül mákos és diós töltelékkel, belül puha és omlós, a tojással lekent, márványos külseje pedig az egyik védjegye. Az alábbi recept ugyan 30 deka dió tartalmaz, de nem fogjuk megbánni a készítését.
Hozzávalók a tésztához:
- 500 gramm liszt
- 250 gramm vaj
- 2 tojás
- 20 gramm élesztő
- 50 gramm porcukor
- 2 dl tej
- Só
Hozzávalók a diótöltelékhez:
- 300 gramm darált dió
- 200 gramm porcukor
- 0,3 dl víz
- 100 gramm kekszmorzsa
- 100 gramm mazsola
Elkészítése:
- A diótöltelék készítése: a vízből és cukorból szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kekszmorzsát és a mazsolát is.
- Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat, élesztőt, porcukrot, sót, tejet és összegyúrás után két órát pihentetjük a tésztát.
- Ezután 30 darab golyót formázunk belőle, egyenként kinyújtjuk ovális alakúra, a szélétől fél centit üresen hagyva megkenjük a töltelékkel és felcsavarjuk patkó alakú kiflire.
- Sütőlemezre fektetve lekenjük tojással, és pihentetjük újabb egy órán át.
- Mielőtt betolnánk a forró sütőbe, még tegyük egy fél órára hideg helyre a kelesztés után, ettől lesz szép márványos a teteje.
- Meg kell szurkálni még sütés előtt villával, és 25-30 percig sütni a 180 fokos sütőben, amíg aranybarnára nem sülnek a retró pozsonyi kiflik.
Ünnepi sütemény a Vajdaságból: gurábli
Miskolczi Miklós Gurábli című regényében így ír a diós süteményről: „A gurábli laktató, alighanem sváb eredetű sütemény, bunyevác konyhákban. Bácskai férfiak időtlen idők óta ezt vitték katonaságba, börtönbe, internáláshoz, kitelepítéskor, vadászatra, kirándulásra, háborúba. Ha a szokottnál is nagyobb intenzitással guráblit kezdtek sütni az asszonyok, már gondolni lehetett, hogy vagy karácsony, vagy húsvét lesz, vagy katonai behívót kapott valaki.”
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- ½ citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
- 20 dkg zsír
- 20 dkg cukor
- 1 csipet só
- 3 tojássárgája
- tojásfehérje a kenéshez
- tört dió a szóráshoz
Elkészítése:
- Mossuk meg alaposan a citromot, vágjuk ketté, majd reszeljük le az egyik felének a héját.
- Öntsük egy tálba a lisztet, a darált diót, a citromhéjat és a szódabikarbónát, egy másikban pedig a zsírt, a cukrot, a vaníliás cukrot és az egy csipet sót keverjük el.
- Öntsük össze a kettőt, és dolgozzuk el a tésztát, majd hagyjuk egy órán át pihenni.
- Ha megvagyunk, lisztezett vágódeszkán nyújtsuk ki a tésztát, de ne túl vékonyra: 1 ujjnyi vastagság a megfelelő.
- Ezután szaggassuk ki sütiszaggatóval, kenjük le a tetejüket tojásfehérjével. Szórjunk egy kevés diót rájuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe téve 180 fokon süssük körülbelül 15 percig.
- Arra ügyeljünk, hogy ne zsúfoljuk össze a sütiket a tepsiben, mert meg fognak duzzadni sütés közben, és ha nem hagyunk közöttük távolságot, egymáshoz sülnek. Ezzel kész is a gurábli, ami hetekig is eláll – persze, csak elméletben, mert a gyakorlatban néhány nap alatt elfogy!
Nézd meg videónkat is! Ez az év legjobb diós bejglije – Erika megmutatta, hogyan készíti a díjnyertes finomságot
Felejtsük el a boltit: fahéjas-diós csiga
A fahéjas kelttészta illata maga az otthon melege. A diós csigák rajongói szerint egész évben szezon van, de természetesen az ünnepekhez is jól illik ez a finomság, akár reggelire vagy uzsonnára is egy tejes kávé mellé.
Hozzávalók a tésztához:
- 3 csésze liszt (1 csésze = 240 ml)
- 1 csésze tej (1 csésze = 240 ml)
- 5 evőkanál porcukor
- ¼ csésze olvasztott vaj (1 csésze = 240 ml)
- 1 tojás
- 2 ¼ teáskanál instant élesztő
- 1 ½ teáskanál só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 csésze darált dió (1 csésze = 240 ml)
- ½ csésze zúzott dió (1 csésze = 240 ml)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál olvasztott vaj
Elkészítése:
- A lisztet, a tejet, a porcukrot, az 1/4 bögre olvasztott vajat, a tojást, az élesztőt és sót keverjük össze és gyúrjunk belőle lágy, sima tésztát!
- A begyúrt tésztát konyharuhával letakarva egy órára tegyük félre, ezalatt a duplájára kel.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra! (Légkeveréses funkció esetén 160 fokra is elég.)
- A megkelt tésztából nyújtsunk nagyjából fél centi vastag téglalapot! Ezt kenjük meg az olvasztott vajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a fahéjas darált, végül pedig a zúzott dióval!
- Ezt követően a téglalap szélesebbik éle felől tekerjük fel a tésztát! Az így kapott hengert ezek után éles késsel szeleteljük fel egyenlő, 2-3 centi szélességű tekercsekre. A legegyszerűbb, ha először középen félbevágjuk a hengert, majd az így kapott darabokat megint félbe és így tovább.
- A tekercseket fektessük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A sütő középső polcán süssük 25-30 percig, vagy ameddig aranybarna nem lesz.
Zserbó nélkül nincs karácsony!
Ha nem a családi legendárium féltve őrzött receptúrája szerint sütünk, hoztunk egy jól működő receptet. Van vele munka, alapanyagigényes is, de összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a sokszor száraz bolti zserbók.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 1 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- 0,5 dl rum
- 10 dkg kristálycukor
- 2 tojássárgája
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- Csipet só
- 1 tojássárgája
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg darált dióbél
- 40 dkg baracklekvár
- 30 dkg kristálycukor
A tetejére:
- 16-18 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
- A lisztet morzsoljuk el a vajjal vagy a margarinnal, az élesztőt pedig morzsoljuk bele a meglangyosított tejbe.
- Hagyjuk állni nagyjából 10 percig. Langyosítsuk meg a rumot is és szórjuk bele a cukrot.
- Az élesztős tejet öntsük a liszthez és a tojások sárgájával, valamint a szódabikarbónával és egy csipet sóval keverjük össze, és gyúrjuk tésztává, majd hagyjuk állni egy órát a hűtőben.
- A zserbó töltelékéhez a diót keverjük össze a lekvárral és a cukorral.
- A tésztát osszuk három részre és egyenként nyújtsuk őket lappá. Az egyiket fektessük a kivajazott tepsibe és simítsd rá a diós lekvár felét.
- Ha ez megvan, rakjuk rá a második tésztalapot, arra a maradék diós lekvár, végül pedig a mehet a harmadik lap.
- Kenjük meg a tetejét tojássárgájával, szurkáljuk meg villával, majd hagyjuk állni 45 percig. Ezután mehet az előmelegített sütőbe nagyjából 40 percre.
- Ha megsült, hagyjuk kihűlni a tepsiben. Végül jöhet a csokimáz. Olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett, langyosan öntsük a kihűlt tésztára, és simítsuk el. Amikor összedermedt, már szeletelhetjük is a zserbót!
Szuperegészséges süti: diós-kókuszos-kakaós szelet
Ha van otthon a dión kívül egy kis kókuszreszelék, kakaópor, méz, majdnem az összes alapanyagunk megvan. Csupa egészséges hozzávalóból, liszt, fehércukor, étolaj, tojás nélkül ez a kókuszos-diós süti, ami sok munkát nem is igényel.
Hozzávalók az alaphoz:
- 10 dkg darált dió
- 3 evőkanál zabkorpa
- 3 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál méz vagy agávészirup
- 2 evőkanál kókuszolaj
Hozzávalók a krémhez:
- 10 dkg kókuszreszelék
- 120 ml kókuszvaj (nem folyós kókuszolaj)
- 1-2 evőkanál méz vagy agávé
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 2 kiskanál kakaópor
- 1 kiskanál méz vagy agávészirup
- 5 evőkanál kókuszolaj
Elkészítése:
- Az alaphoz tegyük egy tálba a darált diót, a zabkorpát, kakaóport és kókuszreszeléket. Adjuk hozzá a mézet és a kókuszolajat.
- Folpackkal béleljünk ki egy 20×20-as tepsit, és nyomkodjuk az aljára a masszát. Tegyük 10 percre a hűtőbe.
- A kókuszkrémhez a puha, sűrű, nem folyós kókuszvajat (lényegében dermedtebb kókuszolaj) keverjük össze a kókuszreszelékkel és a mézzel. Kenjük a diós alapra, és tegyük a hűtőbe 15 percre.
- A kókuszolajat keverjük össze a kakaóporral és a mézzel, és kenjük a kókuszos rétegre.
- Hűtőben rövid idő alatt megköt, ezután érdemes felszeletelni.
Sütés nélküli brownie liszt- és cukormentesen
Ebben az egészséges alapanyagokból készülő brownie-ban cukor helyett aszalt datolya, liszt helyett zabpehely, tojás helyett almapüré szerepel. Bűntudatmentes tömény jó!
Hozzávalók:
- 2 csésze zabpehely (1 csésze = 240 ml)
- 1 csésze kesudió (1 csésze = 240 ml)
- 8 szem magozott aszalt datolya
- 1/3 csésze cukrozatlan kakaópor (1 csésze = 240 ml)
- 1/4 kk. só
- 1 érett banán
- 1/4 csésze almapüré (1 csésze = 240 ml)
- 1/4 csésze felaprított dió (1 csésze = 240 ml)
Elkészítése:
- Aprítógépben keverjük össze a zabpelyhet, a kesudiót, a datolyát, a kakaóport és a sót. Addig dolgoztassuk a gépet, amíg összeálló masszát nem kapunk.
- Adjuk hozzá az összenyomkodott banánt és az almapürét, majd keverjük tovább, míg össze nem áll.
- Tegyünk sütőpapírt egy tepsibe, kenjük meg kókuszolajjal. Erre pakoljuk rá a tésztát, és dolgozzuk el síkra a felületét. Nyomkodjuk bele a diódarabokat.
- Minimum egy órán át hagyjuk a hűtőben, hogy összeálljon.
- Ami megmarad, hűtve nyugodtan tárolhatjuk 1 hétig.
Cukormentes nassolnivaló: diós csokis meggyes energiagolyó
A retró kókuszgolyók modern változatai az energiagolyók. Gyakorlatilag elronthatatlan, hiszen készülés közben kóstolgathatjuk a masszát, és szükség esetén módosíthatunk az ízein. Otthon lustálkodós nassoláshoz és sportolás előtt-után is jól teljesít.
Hozzávalók:
- 1 banán
- 20 szem magozott datolya, beáztatva, lecsöpögtetve
- 1 csésze dió (1 csésze = 240 ml)
- 1 csésze mandula (1 csésze = 240 ml)
- 2 evőkanál mandulavaj
- Fél csésze zabpehely (1 csésze = 240 ml)
- Fél csésze kókuszchips (1 csésze = 240 ml)
- Fél csésze aszalt meggy (1 csésze = 240 ml)
- 3 evőkanál kakaó
Elkészítése:
- Pürésítsük a banánt aprítógépben, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze.
- Tegyük bele fél csésze kókuszchipset, fél csésze aszalt meggyet és 3 evőkanál kakaót.
- Forgassuk meg kakaóporban a megformázott golyókat, és fogyasztásig tartsuk hűtőben.
- Meggy helyett helyettesíthetjük más bogyós gyümölccsel is!