nlc.hu
Mézeskalács

Lisztmentes karácsonyi sütemények

Tortát és kekszet is süthetünk karácsonyra lisztmentesen! 3 kipróbált recept

Sütemény liszt nélkül? Minden nagymama a szívéhez kap e kitétel hallatán, pedig ma már alig akad olyan nagy családi étkezés, ahol ne merülne fel ez az igény. Az ételallergiától az ételérzékenység fokozatain át egészen az egyéni döntésig vezethet a lisztes ételek kerülése, sokan ugyanis meggyőződésből, önként nem fogyasztanak gluténtartalmú ételeket. A karácsony ettől még karácsony: három ünnepi édességet hoztunk el lisztmentesen.

Nem minden családban magától értődőek a liszttől fehér kis praclik az adventi hetekben. A lisztérzékenység és a gluténérzékenység, valamint speciális diéták miatt is kikerülhet a búzaliszt és minden gluténtartalmú élelmiszer egy háztartásból. Jó a rosszban, hogy míg évtizedekkel ezelőtt ez hatalmas lemondást jelentett, ma már rengeteg megoldás áll rendelkezésünkre.

A liszthelyettesítés alternatíváiról

Mi most három olyan receptet hoztunk, amelyek még gluténmentes lisztkeveréket sem tartalmaznak. Itt vannak helyette az úgynevezett maglisztek, azaz olajos magvak őrölt, olajtalanított verziója. Legnépszerűbb közülük a mandulaliszt, kókuszliszt, napraforgómagliszt, tökmagliszt, de meglepően sok alapanyagból előállítható gluténmentes liszt a sárgabarack magjától a mákon át a cirokig vagy a vörös szőlő héjáig. Nem a maglisztek csoportjába tartozik, de a rizsliszt is állandó eleme a gluténmentes konyháknak. Számolni kell vele, hogy csak rizsliszttel nagyon nehéz sütni – szétesik a tészta –, ezért csak bizonyos százalékban érdemes használni belőle. A gluténmentes zablisztnek már sokkal jobbak a sütési tulajdonságai.

Mi az alábbiakban csak mandulalisztet használtunk.

Kukorica, csicserborsó, lenmag és gluténmentes társaik / Fotó: bit245, Getty Images

Kukorica, csicserborsó, lenmag és gluténmentes társaik / Fotó: bit245, Getty Images

Csupacsokitorta lisztmentesen

A gluténmentes édességek gyakran egész egyszerűen szárazak, nem kellemes a textúrájuk. Ebben a tortában az az extra, hogy belül szaftos és omlós, köszönhetően a tojásoknak, a vajnak és a felolvadt keserű csokoládé krémességének. Ha tehát a liszt- vagy gluténérzékenység tojásallergiával párosul, ami gyakori jelenség, nem működik ez a recept. Mindenki másnak, beleértve a nem lisztérzékenyeket is, fantasztikus édesség.

Nem lesz magas a torta, cserébe nagyon finom / Fotó: Milshot, Getty Images

Nem lesz magas a torta, cserébe nagyon finom / Fotó: Milshot, Getty Images

Hozzávalók:

  • 20 dkg minimum 60% kakaótartalmú étcsokoládé
  • 20 g 100%-os kakaópor
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 4 db tojás
  • vaníliarúd kikapart belseje vagy tiszta vaníliakivonat
  • egy csipet só
  • egy maréknyi olajos mag a tetejére: ízlés szerint válogatva pekándió, dió, mandula

Elkészítése:

  • Botmixerrel dolgozzuk össze egy tálban a tojásokat a cukorral.
  • Vízgőz felett olvasszuk fel és keverjük össze az étcsokoládét a vajjal.
  • A mandulalisztben keverjük el a kakaót, vaníliát és a sót, és adjuk hozzá a csoki- és a tojásos masszát. Elegyítsük el jól a hozzávalókat egységes állagúra.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
  • 26-28 cm-es tortaformában oszlassuk el egyenletesen a masszát, és süssük maximum 25 percig a tortát.
  • Törjük durvára az olajos magokat, és ha már nem forró a torta, szórjuk a tetejére.

Lisztmentes máktorta, amihez sütő sem kell

A máktorta, amiről senki nem fogja számonkérni, hogy nem járt a sütőben. A vékony tésztaréteg szinte csak keretet ad a tortának, ami olyan könnyű és habos, mintha látott volna tejszínhabot. A könnyed állagot az útifűmaghéj adja neki, amivel nagyon vigyázzunk, mert ha nedves közegbe kerül, megszívja magát – ettől nő a térfogata –, és megszilárdul. Gyorsan kell tehát dolgoznunk vele, hogy valódi tortát kapjunk.

Senki nem azzal fog foglalkozni, hogy járt-e a sütőben / Fotó: Nemer-T, Getty Images

Senki nem azzal fog foglalkozni, hogy járt-e a sütőben / Fotó: Nemer-T, Getty Images

Hozzávalók:

A „tésztaréteghez”:

  • 40 g mandulaliszt
  • 30 g kókuszreszelék
  • 30 g lenmagliszt
  • 10 dkg aszalt datolya
  • egy csipet só

A krémhez:

  • 20 dkg mák
  • 15 dkg alma
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 4 evőkanál agavészirup (vagy más szirup)
  • 1 citrom

Elkészítése:

  • Előzetesen áztassuk be a mákot, legalább egy-két órára.
  • Egy 22 cm-es tortaformát készítsünk elő sütőpapírral.
  • Egy blenderben vagy nagy teljesítményű turmixgépben elegyítsük a tésztaalap hozzávalóit.
  • Öntsük a tortaformába, lapítsuk el a tetejét, majd tegyük a hűtőbe.
  • A krém hozzávalóit is tegyük turmixgépbe annyi langyos vízzel, hogy kenhető krémet kapjunk. Legyünk nagyon gyorsak, mert az útifűmaghéjas krém gyorsan megköt.
  • A lehűtött alapra öntsük a krémet, egyengessük el benne, és tegyük vissza a hűtőbe.
  • Minimum 6-8 órát kell állnia a hűtőben, míg valódi nyers vegán torta nem lesz.

Gluténmentes csokis keksz a karácsonyi díszdobozba

Ahogyan gyűlnek az adventi kekszek a fémdobozokban, úgy lehetünk biztosak benne, hogy egyre közelebb a karácsony. Ez a keksz azonban olyan finom, hogy félő, több adagot kell újra és újra lesütnünk belőle, hogy valóban karácsonyi nassolnivaló lehessen belőle. Ebben a receptben egyszerűen negyed kiló mandulát használunk liszt helyett, az eredmény pedig egy kellemesen csokis ropogtatnivaló.

Gyorsan fogy / Fotó: Jenner Images, Getty Images

Gyorsan fogy / Fotó: Jenner Images, Getty Images

Hozzávalók:

  • 25 dkg mandula
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 8 g porélesztő
  • 10 g 100%-os kakaópor
  • 1 csapott teáskanál fahéj
  • fél tábla jó minőségű étcsokoládé
  • porcukor meghempergetni a kekszeket

Elkészítése:

  • Tegyük aprítógépbe a mandulát, és daráljuk le vele, amennyire az aprítógéppel lehetséges.
  • Egy tálban adjuk hozzá a kristálycukrot, az élesztőt, a fahéjat és a kakaóport, és elegyítsük a hozzávalókat.
  • Adjuk hozzá a két tojást és a kis darabokra tört étcsokoládé 3/4 részét, és egy spatulával (vagy nagyobb kanállal) dolgozzuk össze a tojásokat a keveréket addig, míg egy masszát kapunk.
  • A végén kézzel is gyúrjunk bele, hogy már formázható legyen a massza.
  • Egy mélytányérba öntsünk porcukrot. Kézzel formázzunk félgömb alakú kekszeket, és minden oldalukat porcukrozzuk be.
  • Sütőpapírral kibélelt tepsiben sorakoztassuk fel a kekszeket, és ami maradt a kis darabokra tört étcsokoládéból, nyomkodjuk a tetejükre. Az sem baj, ha ezzel picit szétnyomjuk a kekszeket.
  • 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 percig süssük őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top