nlc.hu
Mézeskalács

Egy tészta több karácsonyi süti

Egy tésztából három karácsonyi süti – Mutatjuk a tuti recepteket

Három süti egy csapásra? Nem hangzik rosszul! El is hoztuk az alapreceptet, amit aztán kedved szerint alakíthatsz ünnepivé.

Sok más mellett azért praktikus és szerethető ez az alaptészta-recept, mert meglepően rövid idő alatt elkészíthető, és rögtön három süti sülhet belőle a kedved, vagy a leendő kóstolók igényei szerint. A bevásárlást is nagyban megkönnyíti, hogy elég csak a mennyiséget növelni, ha többet is megsütnél közülük, nem kell újabb hozzávalókkal bővíteni a listát, ami karácsony közeledtével amúgy is mindig hosszabb a megszokottnál.

Családi sütés karácsonykor

3 az 1-ben süti alaptészta

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 120 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 100 g víz
  • 100 g napraforgóolaj
  • 400 g liszt átszitálva 
  • 1 kis csomag sütőpor

Így készül:

  1. Mint minden sütinél, ennél is fontos, hogy felhasználás előtt alaposan megmossuk a tojásokat, majd szárazra töröljük és felütjük azokat.
  2. Egy mélyebb edényben robotgéppel kihabosítjuk – a kapkodás ebben az esetben sem jó tanácsadó, ha könnyed és légies tésztát szeretnél, semmiképp sem szabad összecsapni! Miközben szépen alakul a felvert tojás, hozzáadunk egy csipet sót és 2-3 részletben a cukrot.
  3. Ha szépen felhabosodott, jöhet hozzá a víz és az olaj, azután folytonos kevergetés mellett beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet, 3-4 részletben.
  4. A liszt átszitálása sem felesleges időpazarlás, nagyon jót tesz a sütemény állagának, ha pedig tovább fokoznád, használj csak 300 g lisztet a sütihez és 100 g étkezési keményítőt is tegyél hozzá!
  5. Azt, hogy egyes hozzávalókat több részletben kell a tésztához keverni, azért érdemes betartani, mert így látod, hogy hogy alakul az állaga. 

Extrák a karácsonyi kivitelhez:

Igazán ünnepivé teheted ezt az alaptésztát, ha az alábbiak közül a kezed ügyébe készítesz néhányat:

  • Csokoládécseppek
  • Mandulaforgács
  • Dió, mogyoró vagy pisztácia száraz serpenyőben megpirítva, hogy még intenzívebb legyen az ízük
  • Kandírozott gyümölcsök
  • Rumba áztatott mazsola
  • Reszelt narancs- vagy citromhéj
  • Fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg vagy készen kapható mézeskalács fűszerkeverék
  • Porcukor

Karácsonyi fűszerek

Koronázd meg cukormázzal!

A kuglóf, az őzgerinc süti és a muffin tetején is jól mutat a cukormáz, ami nem ugyanaz, mint amit a mézeskalácsok díszítéséhez használunk: ez puha marad, így az ünnepi desszert is könnyen szeletelhető, hiszen a cukorbevonat nem repedezik meg. Ami fontos, hogy a cukormázas sütit ne tedd hűtőbe, mert az ott lévő pára miatt újra folyós állagúvá válhat és az nem nyújt túl szép látványt.

Hozzávalók:

  • 200 g porcukor
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál víz

Így készül:

  1. A porcukrot egy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a nedves hozzávalókat.
  2. A robotgép legalacsonyabb fokozatán kitartóan, 10-15 percig keverjük, hogy a cukor szépen kifehéredjen és az állaga is sűrűbbé váljon. 
  3. Bármilyen süti tetejére csorgathatjuk, 1-2 óra alatt szilárdul meg. 

Cukormázas karácsonyi sütemény

1. süti: Kuglóf

  1. A karácsonyi kuglóf elkészítéséhez kivajazunk és kilisztezünk egy kuglófformát és a sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
  2. A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik részébe belekeverünk 2-3 evőkanál holland kakaóport. A formába kanalazzuk a fehér és a kakaós tésztát, amibe kandírozott gyümölcsöket, csokicseppeket vagy pirított csonthéjasokat keverünk.
  3. A sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütjük, de a biztonság kedvéért tűpróbát is végzünk. Ha úgy látjuk, hogy sütés közben kezd túlsülni a teteje, leterítjük egy sütőpapírral.
  4. Az elkészült kuglófot sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. Cukormázzal vagy porcukorral dekoráljuk, de szigorúan csak azután, hogy kellően kihűlt! 

Karácsonyi kuglóf

2. süti: Karácsonyi őzgerinc

  1. Ennél a sütinél is igazán karácsonyivá varázsolhatjuk az alaptésztát egy kiskanál mézeskalács fűszerrel, de kandírozott, aszalt vagy friss gyümölcsökkel is feldobhatjuk.
  2. A sütőt 180 fokra melegítjük elő és kivajazunk-kilisztezünk egy őzgerinc formát, amibe a tésztát öntjük.
  3. A sütési idő kb. 45 perc, de mindenképp szemmel tartjuk, nehogy odakapjon a teteje! Tűpróbát végzünk a sütő kikapcsolása előtt, ha ezen átmegy a süti, megvárjuk, hogy kihűljön és kedvünk szerint díszítjük porcukorral, hófehér cukormázzal vagy friss gyümölccsel.

Karácsonyi plumcake

3. süti: Karácsonyi muffin

  1. Az ünnepi változat elkészítéséhez fahéjat, mézesfűszert, friss, aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt keverünk a tésztához, de valószínűleg azért sem fogja szó érni a ház elejét, ha csokicseppeket adunk hozzá.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a felturbózott alaptésztát muffinformákba kanalazzuk és 15-20 perc alatt készre sütjük.
  3. A tetejére mandulaforgácsot, porcukrot vagy cukormázat tehetünk.

Karácsonyi muffin

(Fotók: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top