5 hely az országban, ahol szinte mindig van hó télen

nlc | 2022. December 07.
Fehér karácsonyról már jó ideje nem álmodunk, ez azonban nem jelenti azt, hogy az országban ne lennének olyan helyek, ahol (ha szerencsénk van) kiélvezhetjük a hóesést.

Neked sem múlhat el a tél anélkül, hogy legalább egy hógolyót össze ne kaparj? Bár a városban már tényleg ritkaságszámba megy, ha annyit havazik, hogy ennyi összejöjjön, az ország egyéb részein akár szánkózni, hóembert építeni, sőt, akár síelni is simán lehet.

Fotó: Getty Images/ZoltanGabor

Ha kíváncsi vagy, hol találhatóak ezek csodahelyek, akkor görgess tovább! 

Eplény 

A Veszprém megyei Eplény a hazai síelők kedvenc helyszíne, ugyanis a Sí-aréna az egyik legmodernebb terepnek számít itthoni viszonylatban. Eplény egyébként egy viszonylag kis közösséget számláló község a Bakony szomszédságában, épp ezért tökéletes lehetőséget nyújt kirándulásokra, elvonulásra, sőt, akár egy hosszabb túrára is a havas erdőben – persze szigorúan a kijelölt útvonalon haladva. Itt tényleg minden téli örömnek lehet hódolni, úgyhogy, ha tényleg élsz-halsz a hóért, itt nem fogsz csalódni. Reméljük, hogy az időjárás is kedvezni fog!

Dunakömlőd 

Annak ellenére, hogy Dunakömlőd viszonylag alacsony tengerszinten helyezkedik el, itt is rendszeres a téli hóesés, olyannyira, hogy még sípályát is üzemeltetnek a ‘80-as évek óta. Dunakömlőd egyébként nem egy önálló település, hanem Paks városrésze, ami nem mellesleg már a római birodalom idején is létezett. Ha olyan helyszínt keresel, ahol a történelem és a hóesés találkozik, akkor ezen a környéken érdemes egy kicsit jobban körbe nézned. 

Kékestető 

Valószínűleg a Kékestető az, ami mindenkinek elsőre beugrik, ha havazásról van szó, ugyanis ez Magyarország legmagasabb pontja, így szinte adja magát, hogy itt jelennek meg a leghamarabb a fagyok és itt esik le általában az év első hótakarója is. A Mátrában található helyszín tipikus turisztikai célpont, ha síelésről van szó, ugyanakkor klimatikus gyógyhelyként is emlegetik, mivel az ottani éghajlat nagyon jó az asztmatikus betegségek és az idegkimerültség ellen. A szmogos, nyüzsgő város után pont erre van az embernek szüksége! 

Dobogókő 

Ha Budapesthez közeli helyszínt keresel, ami könnyen megközelíthető, akkor Dobogókő a tökéletes választás. Eleve gyönyörű panoráma nyílik innen a Dunakanyarra – már önmagában ezért is megéri ide látogatni –, ugyanakkor ez is tipikusan olyan helyszín, ahol szinte borítékolható a havazás. Tökéletesen alkalmas a téli sportokra, itt épült az ország első síközpontja is, sőt, egy szánkópálya, valamint sífutóút is található a környéken. És ami a legjobb, hogy gyerekekkel is könnyen bejárható útvonalak hálózzák be, tehát tényleg családbarát kirándulóhelyszín. 

Szilvásvárad 

Szilvásvárad bővelkedik a látnivalókban, hogy csak néhányat említsünk, ott a Szalajka-völgy, a Millenium kilátó vagy az Istállós-kői-barlang. Ha ehhez még hozzászámolod azt is, hogy az egészet hó borítja, akkor láthatod, hogy még a téli időszakban is egy igazi nagyágyú helyszínről van szó, ami tényleg szuper lehetőséget kínál, ha szeretsz a havas tájakon csatangolni. Ha pedig megunnád, a településen sípályát is találni, így az aktív pihenést még tovább fokozhatod, vagy akár a hüttében is elkortyolhatsz egy jó meleg teát.

Most már tényleg csak az időjáráson múlik minden!

Exit mobile version