nlc.hu
Életmód

Melyik tea mire jó

Feketétől a cickafarkig – Erre jók a különféle teák

Alap, hogy a teafogyasztás egészséges. De azzal is tisztában vagy, hogy melyik tea pontosan mire van pozitív hatással, illetve milyen betegségek kezelésében segíthet? Íme, a legnépszerűbb teafajták és szuperképességeik!

Tealevél teák

  • Zöld tea: Párolt tealevelekből készül. Magas koncentrációban tartalmaz úgynevezett EGCG-flavonoidot, mely segíthet a súlyos betegségek kialakulását okozó szabad gyökök visszaszorításában. Antioxidánsai csökkenthetik hólyag-, emlő-, tüdő-, gyomor-, hasnyálmirigy- és vastagbélrák kialakulásának esélyét, megakadályozzák az artériák eltömődését, zsírégető hatásúak, ellensúlyozzák oxidatív stresszt, javítják a koleszterinszintet, illetve csökkentik az olyan neurológiai rendellenességek kockázatát, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.
  • Fekete tea: A fermentált tealevelekkel készült fekete tea a legmagasabb koffeintartalomú tea, ez az alapja az ízesített teáknak, például a chai-nak. Csökkentheti a stroke kockázatát és a passzív dohányzás káros hatásait.
  • Fehér tea: Keményítetlen és erjesztetlen. Ez a teatípus rendelkezik a legerősebb rákellenes tulajdonságokkal a többi feldolgozott teához képest.
  • Oolong tea: Az oolong tea javítja a koleszterinszintet, valamint csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
Tea

Fotó: Getty Images

Gyógyteák

A gyógynövényekből, gyümölcsökből, magvakból vagy gyökerekből készült gyógyteák alacsonyabb koncentrációban tartalmaznak antioxidánsokat, mint a zöld, a fehér, a fekete vagy az oolong teák. Kémiai összetételük az alkalmazott növénytől függően nagyon eltérő. 

  • Kamilla: A legnépszerűbb gyógytea. Nyugtató, szorongásoldó, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású. Emésztőrendszeri zavarok esetén is segít, csillapítja a hasmenést és a hányást. Antioxidánsai segíthetnek megelőzni a cukorbetegség szövődményeit, például a látásvesztést, valamint az ideg- és vesekárosodást, valamint gátolhatják a rákos sejtek szaporodását.
  • Echinacea: A kutatások szerint ez a leghatékonyabb teafajta a közönséges nátha ellen.
  • Gyermekláncfű: A gyermekláncfű leveleiből és gyökereiből készítenek teát. Pozitív hatással van a máj- és a veseműködésre, illetve az emésztőrendszerre. 
  • Hibiszkusz: Egy tanulmány megállapította, hogy napi három csésze hibiszkusztea elfogyasztása csökkentette a vérnyomást a magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél.
  • Csalán: Könnyű, frissítő ízű tea. Tele van fenolos vegyületekkel, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Serkenti a salakanyagok kiválasztását, vízhajtó hatású. Vesekő, illetve bélhurut esetén is ajánlott a fogyasztása.
  • Cickafark: Gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja a menstruációs fájdalmakat, görcsöket, illetve a vérzés intenzitását,  enyhíti a felfázás, illetve a méhgyulladás tüneteit. Mindemellett javítja az emésztést, de bevethető orrvérzés vagy ínygyulladás esetén is.
  • Borsmenta: Elsősorban emésztőrendszeri rendellenességek enyhítésében vehetjük hasznát, oldja a gyomorgörcsöt, a puffadást, szélhajtó hatású.
  • Rooibos: A gyümölcsös-fűszeres ízű rooibos tea májvédő hatású, emellett csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. 
  • Kakukkfű: Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tea, enyhíti a légúti panaszokat, köhögést. Menstruációs görcsök ellen is beválik. Segíti az emésztést, megszünteti a puffadást.
  • Csipkebogyó: A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag csipkebogyótea erősíti az immunrendszert, segít a megfázás, nátha, torokgyulladás legyűrésében, de ízületi gyulladások esetén is beválik. Hozzájárul a koleszterinszint normalizálásához és az érfalakat is erősíti.

via

Olvass még a teákról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top