Mennyei ünnepi menü (nem csak) vegáknak

nlc | 2016. November 28.
Húsmentesen is lehet finom a karácsonyi menü! De még mennyire! Sütőtök, spenót, vöröslencse, alma – szebbnél szebb színek és isteni ízek. Ezt a vega ünnepi menüt még a húsevők is szeretni fogják!

Szerencsére egy vega menü már rég nem csak hagymalevesből és rántott sajtból áll. Isteni finom ünnepi fogásokat készíthetünk hús nélkül is, elég csak egy-két különleges ízt varázsolni a már jól ismert receptekbe, és kész is az ínyenc húsmentes ünnepi menü! Alma a vöröslencse krémlevesben, spenót a lasagnéban, és kecskesajt a sütőtök kísérője: ugye, milyen jól hangzik?!

Almás vöröslencse-krémleves

Hozzávalók: 

1. Az olajat egy nagyobb lábasban felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát és a currypasztát, és kb. 3 percig kevergetve pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a paszternákot, a lencsét és az almakockákat, felöntjük az alaplével, és felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és kb. 30 percig főzzük. Akkor jó, ha a paszternák megpuhult, a vöröslencse krémesre főtt.

3. Lehúzzuk a tűzhelyről és botmixerrel turmixoljuk, ízlés szerint még fűszerezzük, majd forrón tálaljuk. 

Spenótos lasagne

Hozzávalók:

A mártáshoz:

Először elkészítjük a mártást: egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, rádobjuk az apróra vágott hagymát és pár percig pirítjuk. Rászórjuk a lisztet, 2-3 percig kevergetjük, majd felöntjük a tejjel, és ha már nem forr, hozzáadjuk a fűszereket és a szétnyomott fokhagymát. Kevergetve főzzük még pár percig, akkor jó, ha kicsit besűrűsödött, és a liszt nem csomós.  

A tésztalapokat kifőzzük, és egy nagyobb vagy több kisebb sütőtálat készítünk elő. Kivajazzuk a tálakat, és egy tésztalapot terítünk az aljára. Az alsó réteget megkenjük ricottával, megszórjuk mozzarellával, majd jön egy adag spenót, és ezt ismételjük újra: tészta, ricotta, mozzarella, spenót. Meglocsoljuk a mártással, és az utolsó réteg tésztára mozzarellát szórunk, majd 180 fokon kb. 30 percig sütjük. 

 

Kecskesajtos sütőtök salátával

Hozzávalók:

1. A sütőtököt feldaraboljuk, magját eltávolítjuk, és húsát felkockázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, enyhén sózzuk-borsozzuk és kakukkfűvel fűszerezzük, majd 210 fokon kb. 30-40 percig sütjük.

2. A sütőtökkockákat kicsit hűlni hagyjuk, majd rámorzsoljuk a kecskesajtot, és friss salátával tálaljuk.

Exit mobile version