nlc.hu
Ünnepi menü

Nemzetközi karácsonyi ételek

Dobjuk fel a karácsonyi menüt az amerikai pulykával, olasz kaláccsal és spanyol keksszel!

A legtöbb családban évről évre ismétlődnek az ünnepi ételek. Nincs is ezzel baj, hiszen a karácsonyt a hagyományok ápolása tartja életben, de ha egy-egy fogásban újítunk, talán a nagymama sem fog megsértődni. Amerikából, Olaszországból és Spanyolországból hoztunk ottani tradicionális recepteket!

Izgalmas felfedezőtúrát tehetünk, ha elmerülünk egy-egy távoli ország karácsonyi hagyományaiban. Az égtáj, a helyi alapanyagok és vallási kultúrák egyaránt meghatározzák a helyi ünnepi menüt. Ami nálunk a kacsa, másutt a rénszarvas vagy savanyított tengeri halak – gyakran a mi ízlésvilágunktól távol eső ízekkel.

Az amerikai és nyugat-európai popkultúra és kulináris behatások azonban olyan intenzíven hatnak ránk is, hogy biztosak vagyunk benne: ti is megkívántátok már az amerikai filmek pulykasültjeit vagy a bolti helyett egy frissen sült olasz panettonét. Rajta hát! Három ország karácsonyi kedvenceinek készítését mutatjuk be.

Annyiszor megihlettek már amerikai filmek

Amerikában jócskán belehúznak az ünneplésbe október végétől. Halloween után idén november 24-e, csütörtökre esik hálaadás napja, ami legalább olyan széles körben ünnepelt, mint a karácsony és a szilveszter. Míg itthon a legtöbb családban elképzelhetetlen a karácsony halászlé, töltött káposzta, kacsasült, bejgli és zserbó nélkül, az amerikai ünnepi menü például egyáltalán nem áll távol a magyar ízléstől.

Hagyományos amerikai karácsonyi pulykavacsora

Amerikai módi / Fotó: jenifoto, Getty Images

Egyben sült bébipulyka

Itthon bébipulykát szerezhetünk be viszonylag könnyedén, de az egyben sült csirke is hasonló funkciót tölthet be a karácsonyi asztalon. Ne feledjük persze a méreteket: egy egyben csirke átlagos súlya 1,2 és 2 kilogramm, a bébipulykáé 2,8 és 4,5 kilogramm közötti.

A sütés előtti este dörzsöljük be a pulykát (vagy csirkét) az általunk kedvelt, a fehér húsokhoz illő fűszerekkel.

A pulyka belsejét sózzuk, borsozzuk, és tegyünk bele két fej vöröshagymát, egy fél fej fokhagymát gerezdjeire bontva, valamint két, félbevágott citromot.

A hosszú sütés okozta kiszáradás ellen a legjobb módszer a fűszervaj.

Szobahőmérsékletű vajat elegyítsünk apróra vágott petrezselyemmel, fokhagymával, sóval, borssal, és a pulyka bőre alatti részen oszlassunk el, valamint amennyi fűszervajat felvesz a bőre, dörzsöljük bele kívülről is. A bőr alatti vajazásnál ügyeljünk rá, hogy ne szakadjon ki a pulyka bőre, hogy valóban megtartsa magában a zsiradékot.

220 °C fokra előmelegített sütőben olívaolajjal átlocsolva 20 percet pirítsuk a szárnyast, majd 160 fokon süssük tovább hosszan. A hús minden kilogrammjára fél óra sütési időt számoljunk, és nagyon fontos, hogy félóránként a kisült pecsenyelével átlocsoljuk a húst, hogy ne száradjon ki a sütés során.

Tökéletesre sült pulyka áfonyaszósszal és édeskrumplival a háttérben / Fotó: boblin, Getty Images

Tökéletesre sült pulyka áfonyaszósszal és édeskrumplival a háttérben / Fotó: boblin, Getty Images

Édesburgonyapüré és áfonyaszósz

Összetevők:

  • 1 kg édesburgonya
  • 20 dkg vaj
  • 1,5 dl 2,8% zsírtartalmú tej
  • 350 dkg friss vagy mélyhűtött vörösáfonya
  • 0,5 dl friss narancslé (kb. 1/2 nagy narancs)
  • 150 g barnacukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • Késhegynyi szerecsendió
  • Késhegynyi só
  • Víz az ideális szószos állaghoz
Karácsonyi áfonyaszósz

Készül az áfonyaszósz: lila vagy aszalt vörösáfonyával nem működik a recept / Fotó: Douglas Sacha, Getty Images

Elkészítése:

Hámozzuk meg és vágjuk fel nagyobb, kb. 3 centis kockákra az édesburgonyát, és főzzük meg. Krumplinyomóval adjuk hozzá fokozatosan a szobahőmérsékletű vajat és a tejet, míg elérjük az ideális püré állagot. Készíthetjük selymes állag helyett kevesebb tejjel, a tört krumplihoz hasonló állagúra is.

Reszeljük le a narancs héját, és tegyük félre. Nyomjuk ki a narancs levét. Lábasban közepes lángon forraljuk össze a narancshéjon kívül az összes hozzávalót, majd kis lángon addig főzzük – 1-1,5 dl víz hozzáadásával –, míg elérjük a szószos állagot. A barnacukrot érdemes csak fokozatosan hozzáadni, ha kevésbé édes szószra vágyunk a pulykához. A tűzről levéve a végén adjuk hozzá a narancshéjat.

Nagyobb áfonyadarabokat is hagyhatunk benne vagy mixelhetjük is / Fotó: Rick Barrentine. Getty Images

Nagyobb áfonyadarabokat is hagyhatunk benne vagy mixelhetjük is / Fotó: Rick Barrentine. Getty Images

 

Olaszország a karácsonyi konyhánkban: a frissen sült panettone illata

A végtelenül gazdag olasz kulináris kultúra világsztárok hosszú sorát termelte ki. Népszerű péksüteményeik közül a panettone az a kalácsféle, aminek viszonylag kevesen állnak neki otthon, hiszen elkészítése macerás, az üzletekben és cukrászdákban pedig jellemző a decemberi túlkínálat. A sütés öröméért és sikerélményéért éri meg saját panettonét készíteni, és felfedezhetjük benne a bolti verziók tartósítószeríz-hiányát, ami meg fogja hozni a kedvet a további panettonék készítéséhez. Íme a soklépéses recept.

Egész gyümölcsös panettone felvágva

Mazsolával vagy csak citrusfélékkel / Fotó: Olga Mazyarkina, Getty Images

Hozzávalók:

  • 15 g szárított élesztő
  • 0,5 dl 2,8% zsírtartalmú tej
  • 500g búzaliszt, plusz extra a porhoz
  • 100 g kristálycukor
  • 250 g szobahőmérsékletű vaj
  • 5 L-es tojás + 1 tojásfehérje
  • 1 evőkanál porcukor + a szóráshoz
  • 1 vaníliarúd kifőzve vagy 2 teáskanál tiszta vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 késhegynyi só
  • 80 g mazsola
  • 80 g kandírozott citrom- és narancshéj
  • 0,5 dl rum vagy rumkivonat
  • Vaj a kikenéshez

Elkészítése:

  • Tegyük a langyos tejet egy kis tálba, adjuk hozzá az élesztőt, egy teáskanál cukrot, keverjük össze, majd hagyjuk állni néhány percig.
  • Addig is szükségünk lesz egy panettone formára. Kenjük ki vajjal.
  • A többi kristálycukrot tegyük egy nagy keverőtálba, és kézi mixerrel verjük fel krémes állagúra a vajjal és a vaníliakivonattal. Adjuk hozzá a citrom- és narancshéjat, és elegyítsük.
  • Fokozatosan öntsük hozzá a tojásokat, majd adjunk hozzá egy evőkanál lisztet, és dolgozzuk el a kézi mixerrel.
  • Tegyük a lisztet egy nagy tálba, keverjük bele a késhegynyi sót, és alakítsunk ki egy mélyedést benne.
  • Adjuk hozzá az élesztős, majd a vajas-tojásos keveréket, és addig keverjük, míg lágy tésztát kapunk.
  • Ezután gyúrjuk 5 percig, amíg a massza elkezd összeállni és eléri a jellegzetes, ragacsos állagot.
  • Lisztezett felületen gyúrjuk további 10 percig, amíg nyújtható tésztát kapunk.
  • Fedjük le a tálban egy konyharuhával, és hagyjuk a tésztát kelni meleg helyen 2 órán át.
  • Tegyük a mazsolát egy kis lábasba a rummal, és kis lángon melegítsük össze addig, amíg a mazsola felszívja a folyadékot, majd az apróra vágott kandírozott narancs- és citromhéjat is halmozzuk és keverjük bele. Tegyük félre hűlni.
Panettone tészta begyúrva

Tésztába gyúrva a rumos mazsola és citrusok / Fotó: negatina, Getty Images

  • Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk további pár percig. Fokozatosan gyúrjuk bele a rumos mazsolát és az apróra vágott kandírozott héjat.
  • A tésztát egy nagy gombócba gyúrva helyezzük a panettoneformába.
  • Tekerjünk egy réteg sütőpapírt a forma külső oldalára, úgy, hogy az kb. 3-4 centivel a perem fölé érjen, és rögzítsük a papírt zsineggel.
  • Ez segít a tésztát a forma alakjában tartani, miközben megemelkedett.
  • Hagyjuk még legalább 45 percet a melegben tovább kelni, amíg a tészta egészen felemelkedik.
  • Hőlégkeveréses üzemmódban 180 °C fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig.
  • Míg sül, keverjük össze a porcukrot a tojásfehérjével, az utolsó negyedórában húzzuk ki, és kenjük meg vele a panettone tetejét.
  • Tűvel ellenőrizhetjük, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy elkészült-e.
  • Hagyjuk kihűlni a formában, mielőtt kivesszük, és a megmaradt porcukorral meghintjük.

A spanyolok karácsonyi mandulás sütijének bérelt helye lehet a kekszesdobozunkban: polvorón

A spanyol polvo szó annyit tesz, hogy por, utalva a kekszeket borító bőséges porcukorrétegre. Akárcsak a magyar hájas süteményekben, a polvorónban (többes számban: polvorones) hagyományosan sertészsírt használnak, ettől lesz kellemesen omlós, de nem porlós állaga. A spanyol karácsonyi asztalokon gyakran kerül a kakaós mantecado keksz mellé, ennek nevében a manteca (sertészsír) szerepel. Az új étkezési divatoknak megfelelően sok receptben találunk vajat, margarint vagy kókuszzsírt, de az eredeti polvorón ízvilágát mi is sertészzsírral idézhetjük meg. Csupán öt hozzávaló kell hozzá, és ha elkészítjük karácsony előtt, könnyen lehet, hogy nem éri meg a szentestét!

Házi készítésű polvorone

Több sütést is megérhet az ünnepek alatt / Fotó: imv, Getty Images

Hozzávalók:

  • 180 g búzafinomliszt
  • 150 g csésze kristálycukor
  • 50 g hámozott mandula
  • 110 g sertészsír
  • 1 csapott teáskanál fahéj

Elkészítése:

  • Tegyük a nyers mandulát elterítve egy tepsire, és 180 C fokra előmelegített sütőben pirítsuk meg kb. 10 perc alatt. Ne feketedjen meg a széle, és ne használjunk sós pörkölt mandulát!
  • A pirított mandulát daráljuk le lisztes állagúra egy nagyobb teljesítményű mixerben.
  • Egy fém keverőtálban kézzel – vagy sokkal könnyebb kézi mixerrel – simára keverjük a zsírt, a cukrot és a fahéjat.
  • Adjuk hozzá a darált mandulát és a búzalisztet a keverékhez, és dolgozzuk össze egy morzsalékos tésztává.
  • A tésztát golyó alakúra formázzuk, és tegyük sütőpapírra.
  • Közben a sütőt melegítsük elő 130 °C fokra.
  • Belisztezett sodrófával óvatosan lapítsa téglalap alakúra, körülbelül 1,5 centi vastagságúra.
  • Felespohárral vagy süteményszaggatóval vágjunk kör alakú tésztakorongokat, és rakjuk disznózsírral kizsírozott tepsibe őket.
  • Hőlégkeveréses üzemmódban süssük a korongokat kb. 30 percig, amíg aranybarnára sülnek.
  • Mielőtt levesszük őket a tepsiről, hagyjuk őket kihűlni.
  • Porcukorral hintve tálaljuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top