Mennyei húsmentes karácsonyi menü

nlc | 2016. December 10.
Nemcsak vegetáriánusoknak ajánljuk húsmentes karácsonyi menünket. Mindenki elkészítheti, aki különleges, mégis könnyű és kímélő ebéddel, vacsorával szeretné megvendégelni a barátokat vagy a családot. Olyan recepteket válogattunk össze, melyek gyorsan és egyszerűen elkészülnek, így még kezdőknek sem okozhat gondot a tökéletes húsmentes karácsonyi ételsor elkészítése.

Húsmentes karácsonyi menü: aszaltszilva-leves

Különlegesen melengető leves, amely ugyanakkor hidegen is nagyon finom. Karácsonyra a húsmentes menü tökéletes kezdőfogása lehet.

Hozzávalók 4 személyre

Az aszaltszilvát vízben alaposan öblítsd át. A vizet forrald fel, közben tedd bele az aszaltszilvát, a cukrot, a fahéjat, a sót, a citromkarikát. A vörösbort azt követően add a karácsonyi leveshez, amikor az felforrt. Lassú tűzön, fedő alatt 15-20 perc alatt főzd puhára, közben a vaníliaaromát is add a leveshez.

A habaráshoz a lisztet csomómentesre keverd a tejfölben, és keverd a forrásban lévő leveshez. Forrald 5 percig, majd vedd le a tűzről. Tejszínhabbal kínáld a húsmentes karácsonyi menü első fogását.

Húsmentes karácsonyi menü: spenótos-sajtos padlizsántekercsek

Könnyű, finom, megunhatatlan. Készíts el a karácsonyi menü főételeként ezt a spenótos rakott padlizsánt. Nemcsak frissen elkészítve, másnap melegítve is mennyei.

Hozzávalók 4 személyre

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Alaposan mosd meg a padlizsánokat, és késsel hosszanti irányban vágd mindkettőt 6-6 vékony szeletre. Helyezd a szeleteket a sütőpapírral bélelt tepsibe, és 10 percig süsd. Vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni.

Amíg sülnek a padlizsánok, készíts el a sajtkrémes, spenótos tölteléket. A felolvasztott és lecsöpögtetett spenótot robotgép segítségével keverd krémesre a ricottával és a mascarpone felével. Ízlés szerint sózd, borsozd, keverd hozzá a fokhagymanyomón átpréseld fokhagymagerezdeket is, végül a tojást is keverd a krémbe.

Töltsd meg a kihűlt padlizsánszeleteket a krémmel, majd tekerd föl. (Ha egyszerűsíteni szeretnél, a sütőtál alját kend ki olajjal, tégy le négy szelet padlizsánt, a krém felét töltsd rá, újabb négy szelet padlizsánnal fedd el, és a maradék krémet is kend rá. A tetejére a maradék padlizsán kerüljön.)

A paradicsomszósszal keverd össze a maradék mascarponét, és boríts be vele a padlizsántekercseket (vagy a rakott padlizsánt). Alufóliával fedd le a tepsit, told a forró sütőbe, és süsd 45 percig. A háromnegyed órát követően vedd le a fóliát a karácsonyi húsmentes főételről, és további 15 perc alatt süsd szép pirosra.

Húsmentes karácsonyi menü: fehércsokis trüffeltorta

Isteni karácsonyi desszert, nemcsak vegetáriánusoknak. A fehércsokis trüffeltortát mindenki imádni fogja. Abbahagyhatatlan hófehér karácsonyi desszert.

Hozzávalók

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki sütőpapírral, vagy vajazz és lisztezz ki egy kerek kapcsos tortaformát. A karácsonyi desszert tésztájához a tojásokat keverőtálban robotgéppel keverd habosra, add hozzá a cukrot, a vaníliaaromát, a csipet sót, végül kanalanként a lisztet. Öntsd a sütemény tésztáját a tortaformába, és a forró sütőben 15-17 percig süsd. A sütőből kivéve helyezd rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.

Közben készítsd el a krémet. Főzőedénybe öntsd a tejszínt. Nagyon lassú tűzön kezd el hevíteni. Törd bele a csokoládét, és folyamatos kevergetés mellett addig melegítsd, amíg a fehér csoki felolvad és egynemű krémet kapsz. Vedd le a tűzről. A kihűlt csokis tejszínhez keverd a mascarponét. A kihűlt tortát kend meg a krémmel. Alufóliával fedd fel, és tedd a hűtőbe legalább két órát hűlni.

Szeletelve kínáld a húsmentes karácsonyi menü harmadik fogásaként.

További húsmentes karácsonyi menüötletek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Exit mobile version