Egészséges karácsonyi menü – előétel: sajtos brokkolifalatkák
- 50 dkg brokkoli rózsáira szedve
- 15 dkg Cheddar sajt
- 1 nagy tojás
- 3-4 ek csicseriborsóliszt
- 1 ek kókuszzsír
- ízlé szerint só, bors
Az egészséges karácsonyi menüt nyisd halászlé helyett sajtos brokkolifalatkákkal. Az előételhez az alaposan megmosott és rózsáira szedett brokkolit robotgéppel aprítsd fel. Késsel is feldarabolhatod. Keverd hozzá a lereszelt sajtot, a felvert tojást, a csicseriborsólisztet és a kókuszzsírt. Sózd, borsozd ízlés szerint. Vékonyan olajozd ki a 24 lyukas minimuffinsütő mélyedéseit, majd egyenletesen oszd el bennük a brokkolis masszát. A 175 fokra felforrósított sütőben süsd a karácsonyi előételt 15-20 percig, vagy amíg szépen megpirul a teteje. Melegen kínáld.
Egészséges karácsonyi menü – főétel: lazac sült zöldségekkel
- 70 dkg lazacfilé
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3-4 ek balzsamecet
- 4 szál sárgarépa
- 25 dkg gomba
- fél tk. kakukkfű
- ízlés szerint só bors
- olívaolaj
A lazacfilét mosd meg, töröld szárazra, vágd vékonyabb szeletekre. Mindkét oldalát sózd, borsozd, a fokhagymaprésen átnyomott gerezdeket simítsd a halra. Vágd apróra a petrezselyemzöldet, nagyjából a felét szórd a lazacszeletekre.
Amíg átjárják a fűszerek, készítsd elő a könnyű ünnepi halfogáshoz a köretet. A répákat pucold meg, vágd karikákra vagy hasábra. A gombát szintén alaposan mosd meg, kockázd fel. Olívaolajjal vékonyan kikent tepsin helyezd el a zöldségeket, szórd meg a kakukkfűvel és a maradék petrezselyemzölddel, ízlés szerint sózd, borsod. Olívaolajjal vékonyan fújd át vagy kissé locsold meg. Told a 200 fokra előmelegített sütőbe, és süsd pirosra.
Nagyobb serpenyőben forrósíts fel kevés olívaolajat, dobd rá a halat, és mindkét oldalát süsd pirosra. Nagyon óvatosan fordítsd meg a halszeleteket, mert könnyen törhetnek. Az elkészült sült zöldségekkel kínáld a karácsonyi menü főételét.
Egészséges karácsonyi menü – desszert: kókuszos parfétortácskák
A karácsonyi desszert hozzávalóinak kiméréséhez használj bögrét. 1 bögre = 2,5 dl
- 1 és 1/3 bögre mandulaliszt
- 2 bögre kókusztej
- 2 bögre víz
- 1 és 1/3 bögre kókuszcukor vagy nyírfacukor
- 2 bögre kókuszreszelék
- 1 tábla legalább 70 százalék kakaótartalmú étcsokoládé
Az egyszerű és elegáns ünnepi menühöz előző nap készítsd el a desszertet. A tésztához a mandulalisztet töltsd keverőtálba. Adj hozzá 1-1 bögre kókusztejet és vizet, és az 1/3 bögre cukrot. A 12 darabos muffinsütő mélyedéseit kókuszolajjal vékonyan kend ki. Oszd el egyenletesen a masszát, és 180 fokra melegített sütőben 15 percig süsd. Ha elkészült, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni.
A krémhez a maradék kókusztejet a cukorral robotgéppel keverd sűrűre. Lassan és továbbra is folyamatos keverés mellett add hozzá a vizet is, végül a kókuszreszeléket. Tedd hűtőbe legalább egy órát.
A kihűlt tésztán oszd el egyenletesen a kókuszkrémet, majd a vízgőz felett felolvasztott és már nem forró csokoládéval valamennyi süteményt locsold meg. Fóliával óvatosan lefedve, sütőtálastól told a hűtőbe, és tálalás előtt legalább 2-3 órán át hűtsd. Óvatosan emeld ki a tortákat a mélyedésekből, és a karácsonyi menü desszertjeként kínáld.
További karácsonyi menüötleteket találhatsz az NLCafén
- 3 könnyű és egészséges karácsonyi menü, amit imádni fog a család
- Könnyű és finom karácsonyi menü egy kis extrával
- Húsmentes, egészséges karácsonyi menü nemcsak vegetáriánusoknak
- Íme a gluténérzékenyek egészséges karácsonyi menüje
Fotók: Pinterest