Karácsonyi menüajánlat: húsimádók vacsorája

nlc | 2018. November 20.
A húsimádóknak kacsával, pulykával, sertésszűzzel és egy különleges desszerttel készültünk. Mellé almapuncsot ajánlunk.

Fűszeres kacsaleves petrezselymes csillaggal

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 1,5 kg kacsaaprólék
  • 1 db zeller gumó
  • 1 db alma
  • 1 db fehérrépa
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • 3 szem szegfűbors
  • 1 db sárgarépa
  • ízlés szerint bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db karalábé

Levesbetét:

  • 3 evőkanál liszt
  • pár csipet só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 1 kiscsokor petrezselyem
Kategórialeves
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A leveshez az aprólékot mossuk és tisztítsuk meg, a bőr nagy részét távolítsuk el, hogy ne legyen nagyon zsíros a leves. Tegyük fel főni a húst annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Adjuk hozzá egészben az almát, a megpucolt fokhagymát és vöröshagymát, a fahéjat, a szegfűborsot és a szegfűszeget, enyhén sózzuk. Főzzük a húst, amíg megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a meghámozott, feldarabolt zöldségeket, és főzzük a levest, amíg ezek is megpuhulnak. Sózzuk, borsozzuk.

A levesbetéthez a tojással keverjünk el annyi lisztet és a tejfölt, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Sózzuk, keverjük bele a felaprított petrezselymet. Süssünk belőle kevés olajon vastag palacsintát, majd kicsi, csillag alakú kiszúróformával formázzuk. Ezzel a levesbetéttel kínáljuk a levest.

Almapuncs

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dl vörösbor
  • 1 rúd fahéj
  • 4-5 db szegfűszeg
  • 1 db narancs
  • 2 db alma
  • 1 l almabor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az almákat karikázzuk fel, vágjuk ki a magházukat. A narancs héját sikáljuk meg alaposan, karikázzuk fel a gyümölcsöt. Öntsük össze a cidert, a vörösbort, adjuk hozzá a cukrot, a gyümölcsöket és a fűszereket. Forraljuk a keveréket 10 percen keresztül, majd forrón szedjük poharakba, egy-egy karika gyümölccsel együtt.

 

Pulykatekercs hidegen

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kávéskanál só
  • pár csipet bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 db citrom
  • ízlés szerint koriander
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 70 dkg pulykamellfilé
  • 5 dkg fenyőmag
Kategóriavacsora
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A pulykamellet vágjuk be úgy, hogy téglalapnak szét tudjuk hajtani. A fenyőmagot serpenyőben pirítsuk meg zsiradék nélkül, amikor kihűlt, törjük durvára. Az olívaolajba reszeljük bele a citrom héját, adjuk hozzá a római köményt, a tengeri sót, 1 evőkanál citromlevet, frissen őrölt borsot. Keverjük el alaposan. A zöldfűszereket aprítsuk fel.

A pulykaszeletet kenjük meg a fűszeres olajjal, egyenletesen szórjuk rá a tört fenyőmagot, majd az összekevert koriandert és petrezselymet. Tekerjük fel szorosan a húst. Csomagoljuk alufóliába, tegyük sütőlemezre, majd süssük 220 fokos sütőben 50 percen keresztül. Amikor kihűlt, csomagoljuk ki, vékonyan szeleteljük, zöld salátával kínáljuk hideg előételnek.

Szilvával töltött sertésszűz mákos tésztakéregben

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • kenéshez tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl vörösbor
  • ízlés szerint bors
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 25 dkg leveles tészta
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 60 dkg sertésszűz
Kategóriavacsora
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A vörösbort öntsük lábosba, adjuk hozzá a fahéjat, csipet sót, frissen őrölt borsot és a felaprított fokhagymát. Adjuk hozzá a kisebb kockákra vágott szilvát, és forraljuk, amíg a szilva megpuhul és a bor alkoholtartalma elfő. A húst oldalról vágjuk úgy be, hogy tölteni tudjuk, nyissuk szét, bőven sózzuk, borsozzuk, helyezzük rá a szilvát. Tekerjük ki a leveles tésztát, helyezzük rá a húst, majd szorosan tekerjük fel. Kenjük meg a tésztát a felvert tojással, és bőven szórjuk meg a mákkal. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 35 percet. Tört burgonyával kínáljuk.

Fahéjas mézparfé forralt boros sziruppal

Parféhoz, 4 személyre:

  • 3 db tojássárgája
  • 3,5 dl tejszín
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg méz
  • díszítéshez kandírozott narancshéj

Borszirup:

  • 10 dkg cukor
  • 2 dl vörösbor
  • 1 rúd fahéj
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 1 db narancs
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A parféhoz vízgőz felett a mézet keverjük habosra a tojássárgájával, adjuk hozzá a fahéjat. A tejszínt verjük fel kemény habnak, óvatosan keverjük el a besűrűsödött, habos sárgájával. Szedjük a krémet műanyag tálba, tegyük a mélyhűtőbe.

A sziruphoz a bort keverjük el 1 dl vízzel, adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot, fél narancs kifacsart levét, a másik felét felkarikázva. Forraljuk be egészen sűrű szirupnak. A megfagyott parfét fagyiskanállal adagoljuk, majd locsoljuk meg a boros cukorsziruppal, díszítsük kandírozott narancshéjjal.

Exit mobile version