Ünnepi menü

Ünnep kettesben: romantikus karácsonyi vacsora

Ha hagyományos halas, túrós csuszás vacsoránál valami extrábbat szeretnél a közös karácsonyra, akkor gyártsd le ezt a menüsort.

Kakukkfüves paradicsommal sült feta

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 evőkanál kakukkfű
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 db paradicsom
  • 20 dkg krémfehérsajt
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sajtot vágjuk közepesen vastag szeletekre, helyezzük tűzálló tálba. Karikázzuk rá a paradicsomokat, szórjuk meg a kakukkfűvel, locsoljuk meg olívaolajjal. 230 °C-ra melegített sütőben süssük 15 perc alatt puhára a sajtot. Azonnal tálaljuk, pirítóst adjunk hozzá.

 

Epres bellini

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 dl prosecco
  • 7-8 dkg fagyasztott eper
  • 3 evőkanál cukorszirup
Kategóriadesszert
Elkészítési idő5 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Készítsük el a cukorszirupot: 10 dkg cukrot forraljunk olvadásig 1 dl vízben. Az epret botmixerrel pürésítsük, keverjük el 3 evőkanálnyi cukorsziruppal. Kanalazzuk pezsgőspohárba, öntsük fel a pezsgővel, azonnal kínáljuk.

Rozé kacsamell csípős ananászsalátával

Hozzávalók 2 személyre:

  • pár csipet só
  • ízlés szerint bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 csokor koriander
  • 15 dkg uborka
  • ízlés szerint chilipehely
  • fél db ananász
  • 40 dkg bőrös kacsamellfilé
Kategóriavacsora
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az ananászt hámozzuk, daraboljuk fel, az uborkát kockázzuk hasonló méretűre. A hagymát vékonyan szeleteljük, keverjük el az uborkával, ananásszal. Locsoljuk rá az olajat, szórjuk rá a paprikát, őröljünk rá borsot. Szórjuk meg az aprított korianderrel. Minimum 30 percig hagyjuk szobahőmérsékleten összeérni az ízeket. 

A kacsamell bőrös felét éles késsel irdaljuk be. Teflonserpenyőben süssük ropogósra a bőrös felét, majd fordítsuk meg, süssünk kérget a másik oldalára is. Ezután tegyük 15 percre 230 °C-os, előmelegített sütőbe. Szeletelés előtt 10 percig hagyjuk pihenni, hogy tálaláskor ne folyjon ki belőle a húslé. Frissen tört sóval és borssal ízesítsük, tálaljuk a salátával.

Gyömbéres csokoládéterrine eperpürével

Hozzávalók 2 személyre:

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 3-4 cm gyömbér
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 teáskanál méz
  • 10 dkg fagyasztott eper
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az apróra tört csokoládét olvasszuk fel a vajjal együtt, reszeljük bele a megpucolt gyömbért. A hidegre hűtött habtejszínt (így könnyebb felverni) elektromos habverővel verjük fel kemény habnak, majd forgassuk a kihűlt csokoládékrémhez. Öntsük a masszát félliteres szilikonos őzgerincformába vagy műanyag fóliával bélelt fémformába. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Az epret enyhén olvasszuk ki, botmixerrel pürésítsük, közben keverjük hozzá a mézet. Tálalás előtt borítsuk ki a terrine-t a formából, szórjuk meg a kakaóporral. Forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel szeleteljük. 
Kínáljuk az eperpürével.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top