3 izgalmas köret az ünnepi menühöz – ellenállhatatlan mind

Mona | 2019. December 04.
Mutatósak, impozánsak és emlékezetesek. Van élet a krumplin túl!

Komoly versenytársai akadtak a majonézes krumplinak és a krumplipürének! A csőben sült lila hagyma izgalmas, a sajtos-brokkolimártásos karfiol egyszerűn pazar, a mustáros kelbimbó pedig varázslatos. Élvezd a változatosságot!

Sajtos karfiol (8 személyre)

Fotó: iStock

Hozzávalók:

 

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Hámozd meg és szeleteld finomra a fokhagymát a mártáshoz, majd tedd fel egy lábosban a vajjal együtt közepes lángra.
  2. Amikor a vaj már felolvadt, add hozzá a lisztet, és keverd 1 percig, hogy sűrű paszta legyen, majd fokozatosan, habverővel keverve adagold hozzá a tejet, hogy sima legyen és kezdjen besűrűsödni.
  3. Aprítsd durvára a brokkolit, tedd a lábosba, és hagyd főni kb. 20 percig, aztán keverd simára botmixerrel. Reszeld bele a sajt felét, keverd össze, majd sózd, borsozd.
  4. Szedd rózsákra a karfiolt, és tedd egy sütőálló edénybe. Öntsd rá a brokkolimártást, és reszeld rá a maradék sajtot.
  5. Daráld morzsává a kenyeret és a kakukkfű leveleit 1 evőkanál olajjal, egy csipetnyi sóval és fekete borssal, majd öntsd a sajtos-brokkolis karfiol tetejére.
  6. Süsd 50-60 percig.

 

Csőben sült lila hagyma (6 személyre)

Fotó: iStock

Hozzávalók:

 

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Tisztítsd meg, vágd negyedekre a hagymákat, és bontsd ki a rétegeket.
  3. Tedd egy sütőedénybe, locsold meg 1 evőkanál olajjal, majd szórd meg sóval és fekete borssal.
  4. Add hozzá a felszeletelt fokhagymát, szórd rá a kakukkfüvet, és rázd össze.
  5. Öntsd rá a fehérbort, majd fedd le alufóliával, és süsd 1 órán át.
  6. Amikor már karamellizálódik a hagyma, vedd ki, és keverd bele a tejfölt, és reszeld rá a sajtokat.
  7. Tedd vissza még 20-25 percre, hogy barnára piruljon.

 

Mustáros kelbimbó (6-8 személyre)

Fotó: iStock

Elkészítés:

  1. Tisztogass meg 1 kiló kelbimbót, majd főzd 8 percig sós vízben.
  2. Közben szeletelj vékonyra 6 darab ecetes gyöngyhagymát, és tedd fel egy lábosba 25 g vajjal és 1 kávéskanál mustárral együtt, hogy a vaj megolvadjon, és jól összekeveredjenek.
  3. Kanalazz hozzá a zöldségek főzőlevéből, hogy mártássá váljon.
  4. Szűrd le a kelbimbót, keverd a mártásba, majd rázd össze, és sózd-borsózd.

(via)

Kiemelt kép: iStock

Exit mobile version