nlc.hu
Ünnepi menü

Köretújdonságok a karácsonyi menühöz

3 szokatlan, de pompás köret az ünnepi menühöz

Újíts! Izgalmas köretújdonságok sültekhez.

Szokatlan, izgalmas és egyben nagyon finom köreteket ajánlunk, ha idén kicsit feldobnád az ünnepi menüt.

Juharszirupban sült paszternák

Pucoljuk meg a paszternákot, majd vágjuk kisebb és vékony hasábokra. Azért érdemes viszonylag vékonyra szeletelni, mert így nem kell előfőzni (ezzel pedig időt spórolunk), és így biztosan átsül a belseje is, mielőtt kívül odaégne – tanácsolja Nigella.

Tegyük tepsibe. Forgassuk meg juharszirupban és növényi olajban, majd rakjuk 35 percre a sütőbe.

paszternák

Juharszirupban sült paszternák: igazán finom ünnepi köret- Fotó: iStock

Chilis, kurkumás sült krumpli 

Gordon Ramsay szerint érdemes fűszeres köntösbe bújtatni a hagyományos sültkrumpli-köretet, hogy egy kicsit izgalmasabb legyen. A kurkuma ugyanis csodás, aranysárga színt ad a burgonyának, a fűszeressége pedig tovább emeli az ünnepi menü fényét.

chilis krumpli

Sült krumpli másként: Chilis, kurkumás sült krumpli – Fotó: iStock

Negyedeljük fel a meghámozott krumplikat, és tegyük hideg, sós vízbe. Forraljuk fel a vizet, aztán főzzük 8 percig lassú tűzön a burgonyát. Ezután fűszerezzük sóval és borssal, majd egy teáskanálnyi chilipaprikával és egy teáskanálnyi kurkumával. Öntözzük meg olívaolajjal és rázzuk össze, hogy a fűszerek rátapadjanak a burgonyára.

Rakjuk a krumplit egy előmelegített tepsibe, és locsoljuk meg még egy kis olívaolajjal. 200 fokon körülbelül 40 percig süssük. 

Kelbimbó gesztenyével és chorizoval (vagy baconnel)

Turbózzuk fel a hagyományos, sült kelbimbó köretet! A bacon sós és a gesztenye édes íze – Jamie Oliver szerint – fantasztikus plusz ízt ad a kelbimbónak.

kelbimbó

Kelbimbó ünnepi köntösben – Fotó: iStock

Főzzünk meg 1 kiló kelbimbót. Locsoljunk meg egy tepsit 1 evőkanál olívaolajjal. Aprítsunk rá 150 gramm chorizo kolbászt (vagy apróra vágott bacont), és süssük meg.

kelbimbó

Új köretkedvenc lehet a Kelbimbó gesztenyével és baconnel – Fotó: iStock

Tépkedjünk rá 2 ág rozmaringnak a leveleit, morzsoljunk rá 100 gramm főtt gesztenyét, és adjuk hozzá a megfőtt kelbimbót. Locsoljuk meg 1 evőkanál cherry ecettel és rázzuk össze. Tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe 25 percre.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top