nlc.hu
Ünnepi menü

Lazacos előétel - recept

Tejszínes, lazacos, póréhagymás kosárka: könnyű előétel szentestére

Finom és nagyon dekoratív fogás.

A Tejszínes, lazacos, póréhagymás kosárka szentestére különösen jó választás. Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése, de mindemellett a családtagok és a vendégek elismerését is begyűjtheted. Akár vacsora előtti vendégváró falatoknak is beillenek.

lazacos kosárka

Lazacos kosárka karácsonyra – biztos siker! – Fotó: iStock

Kenjünk meg két réteslapot olvasztott vajjal. Mindkét lapot vágjuk 8 négyzetre, aztán az egyiket fektessük keresztbe a másikon, és helyezzük be kivajazott muffin-formákba. Így megtartja a formáját. Süssük ropogósra a kosárkákat 180 fokon 8-10 perc alatt.

Közben készítsük el a tölteléket a brit tévés szakács, Mary Berry receptje alapján. Pároljunk meg egy, darabokra vágott póréhagymát sok vajon. A mártás besűrítéséhez szórjuk meg 30 gramm liszttel. Közben folyamatosan keverjük. Fontos, hogy a liszt beszívja az összes vajat. Azután öntsük fel az egészet egy kis meleg tejjel (150 ml). Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Ez a klasszikus besamel mártás, de most póréhagyma is van benne.

Öntsünk hozzá 50 ml fehér bort, majd mehet bele egy púpozott teáskanálnyi magos mustár és a 225 gramm, darabokra vágott, friss lazac. Hagyjuk, hogy a mártásban megfőjön a lazac. Ez körülbelül 3-4 perc.

Ízesítsük bőségesen sóval, borssal és vegyük le a tűzről. Keverjünk hozzá 50 gramm kemény sajtot (mint például cheddar sajtot), 2 teáskanálnyi tejszínt és apróra vágott kaprot.

Tálalás előtt töltsük meg a kosárkákat a tejszínes, lazacos, póréhagymás töltelékkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top