Pezsgőben sült fogások – elegáns és egyszerű ünnepi receptek

nlc | 2019. December 19.
Az ünnepi menüt egy jó pezsgővel még elegánsabbá tehetjük, különösen, ha nemcsak a poharakba kerül pezsgő, hanem az ételekbe is. Két isteni finom, pezsgőben sült fogást hoztunk.

Ezek a pezsgős receptek olyan finomak, hogy kár addig várni, míg “marad egy kis pezsgő” az ünneplés után. Érdemes direkt erre a célra félretenni egy üveg finom pezsgőt, és ha már úgyis pezsgőben fürdik az étel is, akkor akár még egy pezsgőpartit is rendezhetünk

Pezsgőben sült csirke

Hozzávalók:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A csirkedarabokat sózzuk, borsozzuk, az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük. Közepes lángon megpirítjuk az olajon a csirkét – kb. 5-5 perc oldalanként.

2. A csirkét kiszedjük, a visszamaradt zsiradékból kb. 3 evőkanálnyit megtartunk, és üvegesre pároljuk a felszeletelt póréhagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt krumplit, és megpirítjuk. Felöntjük a pezsgővel, és felforraljuk, majd a csirkével együtt az egészet átöntjük egy sütőtálba.

3. Sütőbe toljuk, és kb. 40 percig sütjük, a végén hozzáadjuk a borsót, és még további 5 percig sütjük.

Pezsgőben sült karfiol sajtmártással

Hozzávalók:

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy tepsire helyezzük a megmosott karfiolt (egészben). Sózzuk-borsozzuk, majd a tepsibe öntjük a pezsgőt, az alaplevet, a karfiol mellé tesszük a fokhagymagerezdeket és a kakukkfűágat, és alufóliával lefedve sütőbe toljuk 90 percre. Alkalmanként belenézünk, hogy nem főtt-e el a leve. Ha kevés, felöntjük még egy kis pezsgővel.

2. Ha letelt a 90 perc, levesszük az alufóliát és (ha van, bekapcsoljuk a grill funkciót, ha nincs, akkor sima sütéssel) megpirítjuk a karfiolt. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd a karfiol mellett visszamaradt fűszeres pezsgős levet, a tejet és a reszelt sajtot, és kevergetve besűrítjük.Sózzuk-borsozzuk, és a sült karfiolt ezzel a sajtos mártással leöntve tálaljuk.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Exit mobile version