Retro karácsonyi sütik, ahogy a nagyi csinálta

nlc | 2021. December 12.
Három süteményrecept a nagyitól, amivel feldobhatod a karácsonyi menüt.

Nálunk, a karácsony a meghittségen túl a nyugodt készülődésről is szól. A hangsúly itt a nyugodton van. Hogy ezt hogyan érjük el? Hát, úgy, hogy a karácsonyi sütik például mind kipróbált recept szerint készülnek.

Kedvenc adventi édességeinket még a nagymamámtól tanultuk, csupa retro darab, de karácsonykor olyan jó elkészíteni mindet, kicsit nosztalgiázva. Ilyenkor mintha a nagyi is velünk lenne a konyhában.

Be kell vallanom, a nagyinak nem volt könnyű dolga, mert a család két táborra szakadt: szüleim a karácsonyi fatörzsre esküsznek, nagybátyámék viszont méteres kalács nélkül nem tudják elképzelni a karácsonyt.

Ezért most elhoztuk nektek mindkét szuper karácsonyi retrosüti receptjét és bónuszként a hókifliét, amit a vendégek már a vacsora előtt nekiálltak kóstolgatni.  

Karácsonyi csokis fatörzs

A karácsonyi fatörzzsel nagyot lehet villantani (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók 12-14 szelethez:

A tésztához:
5 tojás
12 dkg cukor
13 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
3 ek. sötét kakaópor

A krémhez:
6 tojássárgája
10 dkg cukor
25 dkg étcsokoládé
2 dl tejszín
5 dkg vaj

A díszítéshez:
pár dkg piros és zöld marcipán

  1. Kezdésnek a tészta hozzávalóiból piskótatésztát készítünk: előbb a száraz összetevőket, a kakaóport a liszttel és a cukorral elkeverve adjuk a tésztához, az olvasztott vajat pedig a legvégén keverjük bele. Az így kapott tésztából 180 Celsius-fokos sütőben 8-10 perc alatt egy kb. 30×40 cm-es tésztalapot sütünk. Vigyázz, hogy ne szárítsd ki, mert különben képtelenség szépen feltekerni!
  2. Amíg a piskóták pihen, elkészítjük a krémet, amihez a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, a tejszínt pedig felforraljuk. A felforralt tejszín kis részét a tojássárgás-cukros habunkhoz keverjük hőkiegyenlítés gyanánt, majd az így kapott keveréket visszaöntjük a tejszínbe, és visszatesszük a tűzre. Folyamatosan kevergetve forráspontig hevítjük, majd hogy ki ne csapódjon a tojássárgája. Közben bevonhatjuk a gyerekeket is, hiszen ki ne imádna csokit tördelni. Ha a tejszínünk felforrt és levettük a tűzről,  mehet bele a darabokra tördelt csoki , amit teljes olvadásig kevergetünk. Ha felolvadt, hozzáadjuk a puha vajat is, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A kihűlt piskótalapot egy konyharuhára fektetjük, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A krém kétharmadát szépen, egyenletesen elkenjük rajta, majd egy konyharuha segítségével jó szorosan feltekerjük, hogy ne maradjon lyuk a közepén. A tekercsből ferdén levágunk két nagyobb darabot, és a piskótatekercs oldalához nyomjuk, mintha az ágai lennének.  Figyelj, hogy most tudod még szép karácsonyi tálcára tenni, később nem nagyon tudod mozgatni.
  4. A maradék krémmel megkenjük kívülről a fatörzset, majd villával csíkokat húzunk rá. A hűtőbe tesszük, tálalás előtt marcipánnal díszítjük.

Méteres kalács

Fotó: Rosanics Petra/Nosalty

Hozzávalók 1 méternyi kalácshoz:

A tésztához:

30 dkg liszt + a forma lisztezéséhez
30 dkg porcukor
4 tojás
1,5 dl meleg víz
1,5 dl olaj
1 cs. sütőpor
4 ek. kakaópor (a kakaós részhez)

A krémhez:

25 dkg vaj + a forma kikenéséhez
20 dkg porcukor
1 csomag puncsos pudingpor
4 dl tej
10 dkg kristálycukor

A mázhoz:

25-30 dkg étcsokoládé
3-4 ek. olaj

  1. Ennél a sütinél nem a száraz összetevőket borítjuk egybe, hanem a tésztához a porcukor felét keverjük csak simára a tojássárgájával, a vízzel, az olajjal, a sütőporral és a liszttel. A porcukor másik felébe megy a tojásfehérje, amit így kemény habbá verünk.  Ha megvagy, óvatosan keverd össze a két részt, nehogy összetörjön a hab!
  2. A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét egy vajazott-lisztezett őzgerincformába töltjük. A másik felét a kakaóporral elkeverve szintén egy (másik) őzgerincformába töltjük. 180 fokos sütőben mindkettőt kb. 25-30 percig sütjük. Sütés után borítsd ki őket, hadd hűljenek.
  3. A krémhez a vajat és a porcukrot egy kislábosba tesszük és kihabosítjuk. A pudingport összekeverjük a kristálycukorral, majd a tejet hozzáadva sűrű krémmé főzzük, és lehűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kihabosított vajat. A kihűlt tésztákat a gerincek mentén felszeleteljük. Minden egyes tésztalapocskát megkenünk a puncsos krémmel, majd felváltva egymás mellé helyezzük: egy sima tésztalap, egy csokoládés, közte a puncskrém. Ha kész, hűtőben dermesztjük.
  4. A mázhoz az étcsokoládét az olajjal gőz felett megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a méteres kalácsot. Dermedés után ferdén szeleteljük, így lesz szép csíkos.

Hókifli

A hókiflit már készíteni is jó móka (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

40 dkg liszt

 25 dkg vaj

1 kis doboz tejföl

szilvalekvár

vaníliás cukor

porcukor

egy csipet só

Elkészítés:

  1. Ez egy viszonylag könnyű süti, gyerekekkel is jól lehet csinálni. Kezdésnek érdemes egy nappal a sütés előtt a lisztet a vajjal, a tejföllel és a sóval  összegyúrni, majd be a hűtőbe!
  2. Aztán a sütés napján nyújtsd ki félujjnyi vastagra, és 8-10 centi átmérőjű köröket szaggass ki belőle. Tegyél minden darabra egy kiskanál szilvalekvárt, majd óvatosan tekerd fel, és nyomkodd le a végét, nehogy a lekvár sütés közben kifolyjon.
  3. Előmelegített sütőben süsd meg, és tálaláskor a vaníliás porcukorral szórd meg a tetejét.
Exit mobile version