Nálunk, a karácsony a meghittségen túl a nyugodt készülődésről is szól. A hangsúly itt a nyugodton van. Hogy ezt hogyan érjük el? Hát, úgy, hogy a karácsonyi sütik például mind kipróbált recept szerint készülnek.
Kedvenc adventi édességeinket még a nagymamámtól tanultuk, csupa retro darab, de karácsonykor olyan jó elkészíteni mindet, kicsit nosztalgiázva. Ilyenkor mintha a nagyi is velünk lenne a konyhában.
Be kell vallanom, a nagyinak nem volt könnyű dolga, mert a család két táborra szakadt: szüleim a karácsonyi fatörzsre esküsznek, nagybátyámék viszont méteres kalács nélkül nem tudják elképzelni a karácsonyt.
Ezért most elhoztuk nektek mindkét szuper karácsonyi retrosüti receptjét és bónuszként a hókifliét, amit a vendégek már a vacsora előtt nekiálltak kóstolgatni.
Karácsonyi csokis fatörzs
Hozzávalók 12-14 szelethez:
A tésztához:
5 tojás
12 dkg cukor
13 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
3 ek. sötét kakaópor
A krémhez:
6 tojássárgája
10 dkg cukor
25 dkg étcsokoládé
2 dl tejszín
5 dkg vaj
A díszítéshez:
pár dkg piros és zöld marcipán
- Kezdésnek a tészta hozzávalóiból piskótatésztát készítünk: előbb a száraz összetevőket, a kakaóport a liszttel és a cukorral elkeverve adjuk a tésztához, az olvasztott vajat pedig a legvégén keverjük bele. Az így kapott tésztából 180 Celsius-fokos sütőben 8-10 perc alatt egy kb. 30×40 cm-es tésztalapot sütünk. Vigyázz, hogy ne szárítsd ki, mert különben képtelenség szépen feltekerni!
- Amíg a piskóták pihen, elkészítjük a krémet, amihez a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, a tejszínt pedig felforraljuk. A felforralt tejszín kis részét a tojássárgás-cukros habunkhoz keverjük hőkiegyenlítés gyanánt, majd az így kapott keveréket visszaöntjük a tejszínbe, és visszatesszük a tűzre. Folyamatosan kevergetve forráspontig hevítjük, majd hogy ki ne csapódjon a tojássárgája. Közben bevonhatjuk a gyerekeket is, hiszen ki ne imádna csokit tördelni. Ha a tejszínünk felforrt és levettük a tűzről, mehet bele a darabokra tördelt csoki , amit teljes olvadásig kevergetünk. Ha felolvadt, hozzáadjuk a puha vajat is, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt piskótalapot egy konyharuhára fektetjük, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A krém kétharmadát szépen, egyenletesen elkenjük rajta, majd egy konyharuha segítségével jó szorosan feltekerjük, hogy ne maradjon lyuk a közepén. A tekercsből ferdén levágunk két nagyobb darabot, és a piskótatekercs oldalához nyomjuk, mintha az ágai lennének. Figyelj, hogy most tudod még szép karácsonyi tálcára tenni, később nem nagyon tudod mozgatni.
- A maradék krémmel megkenjük kívülről a fatörzset, majd villával csíkokat húzunk rá. A hűtőbe tesszük, tálalás előtt marcipánnal díszítjük.
Méteres kalács
Hozzávalók 1 méternyi kalácshoz:
A tésztához:
30 dkg liszt + a forma lisztezéséhez
30 dkg porcukor
4 tojás
1,5 dl meleg víz
1,5 dl olaj
1 cs. sütőpor
4 ek. kakaópor (a kakaós részhez)
A krémhez:
25 dkg vaj + a forma kikenéséhez
20 dkg porcukor
1 csomag puncsos pudingpor
4 dl tej
10 dkg kristálycukor
A mázhoz:
25-30 dkg étcsokoládé
3-4 ek. olaj
- Ennél a sütinél nem a száraz összetevőket borítjuk egybe, hanem a tésztához a porcukor felét keverjük csak simára a tojássárgájával, a vízzel, az olajjal, a sütőporral és a liszttel. A porcukor másik felébe megy a tojásfehérje, amit így kemény habbá verünk. Ha megvagy, óvatosan keverd össze a két részt, nehogy összetörjön a hab!
- A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét egy vajazott-lisztezett őzgerincformába töltjük. A másik felét a kakaóporral elkeverve szintén egy (másik) őzgerincformába töltjük. 180 fokos sütőben mindkettőt kb. 25-30 percig sütjük. Sütés után borítsd ki őket, hadd hűljenek.
- A krémhez a vajat és a porcukrot egy kislábosba tesszük és kihabosítjuk. A pudingport összekeverjük a kristálycukorral, majd a tejet hozzáadva sűrű krémmé főzzük, és lehűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kihabosított vajat. A kihűlt tésztákat a gerincek mentén felszeleteljük. Minden egyes tésztalapocskát megkenünk a puncsos krémmel, majd felváltva egymás mellé helyezzük: egy sima tésztalap, egy csokoládés, közte a puncskrém. Ha kész, hűtőben dermesztjük.
- A mázhoz az étcsokoládét az olajjal gőz felett megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a méteres kalácsot. Dermedés után ferdén szeleteljük, így lesz szép csíkos.
Hókifli
Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
1 kis doboz tejföl
szilvalekvár
vaníliás cukor
porcukor
egy csipet só
Elkészítés:
- Ez egy viszonylag könnyű süti, gyerekekkel is jól lehet csinálni. Kezdésnek érdemes egy nappal a sütés előtt a lisztet a vajjal, a tejföllel és a sóval összegyúrni, majd be a hűtőbe!
- Aztán a sütés napján nyújtsd ki félujjnyi vastagra, és 8-10 centi átmérőjű köröket szaggass ki belőle. Tegyél minden darabra egy kiskanál szilvalekvárt, majd óvatosan tekerd fel, és nyomkodd le a végét, nehogy a lekvár sütés közben kifolyjon.
- Előmelegített sütőben süsd meg, és tálaláskor a vaníliás porcukorral szórd meg a tetejét.