Sok fejfájást okozhat még a legtapasztaltabbaknak is, mivel a bejgli – a sütés során – egy óvatlan pillanatban könnyen szétrepedhet. Liptai Claudia férje, Pataki Ádám cukrászmester azonban lerántotta a leplet a tökéletes bejgli titkáról a Retro rádióban, Bochkor Gáborék műsorában – írja a Bors.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy ha túl magas a töltelék nedvességtartalma, az a sütés során gőzzé alakul át és szétrepeszti a bejglit. A sztárcukrász szerint arra is ügyeljünk, hogy ne tekerjük túl szorosan a bejglit, mert abban az esetben az előbb említett gőzképződésnél ugyancsak szétreped.
Azt tanácsolja, hogy a sütés előtt közvetlenül, de akár a második kenés után, meg kell szurkálni egy vékony tűvel a bejglit, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni belőle.
„Nagyjából ezek, amikre figyelni kell, és nem szabad túltölteni töltelékkel” – figyelmeztetett Pataki Ádám.
Ha viszont a boltban, cukrászdában vennéd, számíts arra, hogy drágább lesz idén a bejgli, mert emelkedett az alapanyagok ára. Főleg a dióért kell többet fizetni, mint tavaly. Az árak pedig attól is függnek, hogy kézműves süteményt veszel-e, vagy boltban szerzed be.
Idén amúgy az Év bejglije versenyen a budapesti Édes Szelet cukrászdáé lett az év diós bejglije, a gyomaendrődi Desszert Centeré az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a siófoki Dinasztia Cukrászda Adventi pirkadat elnevezésű bejglije nyert.