nlc.hu
Ünnepi menü

Bejgliár 2022

Csillagászati áron a bejgli, nagyot drágult idén a karácsonyi desszert

Több okból is drágult idén ez az ünnepi finomság.
bejgli

Drága lesz a karácsony egyik slágere, a bejgli. Egy félkilósért akár 4500 forintot is elkérhetnek majd – derült ki a Tények riportjából. A cukrászatok a drágulás ellenére is arra számítanak, hogy idén is sokan vásárolnak majd bejglit karácsonyra.

„3500-4500 forint között van nagyjából a cukrászdai bejglikínálat. Nyilván van ez alatt is és fölött is” – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Az árak mértéke attól is függ, hogy kézműves süteményt vesznek-e az emberek, vagy boltban szerzik be előre csomagoltan. „Már szemre látszik, hogy ott nem ugyanazt a minőséget kapja meg az ember, mint a cukrászdában, ahol tényleg frissen, kisebb mennyiségekben készül és olyan válogatott alapanyagokból, és tényleg kézműves termék, ami biztosan érződik az élményben” – hangsúlyozta Erdélyi Balázs.

A bejgli több okból is drágul idén: az alapanyagok és az energiaárak is befolyásolják a sütemény árát. A töltelék – így a vaj, a margarin, a dió és a mák is – kétszer annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor.

A vásárlók többsége az áremelkedés ellenére is megveszi majd, legfőképpen azért, mert az ünnep része, és mert a legtöbb család évente csak egyszer eszi ezt a finomságot. „Nem örülünk a drágulásnak, de azért a családnak valamennyit csak vásárolunk, mert szeretik” – nyilatkozta az egyik vevő a Tényeknek.

A sütési szezon a cukrászatokban jellemzően 1-2 hét múlva kezdődik. 

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top