nlc.hu
Ünnepi menü

Vörösáfonyás, mandulás, narancsos süti receptje

Vörösáfonyás, mandulás, narancsos sütemény – szívmelengető desszert karácsonyra

Ott a karácsony a narancsos illatában és ízvilágában!

A vörösáfonyás, mandulás, narancsos sütemény egyfajta pite, ami egy réteg puha piskótából, vörösáfonyából és még egy réteg piskótából áll.

Első lépésként olvasszuk fel a fagyasztott vörösáfonyát. Tegyünk egy lábasba 125 gramm vajat, majd szórjuk bele a gyümölcsöt. Forgassuk össze, hogy mindenhol érje a vaj. Szórjuk meg 3 evőkanál cukorral. (A gyümölcs savanykás íze miatt van szükség ennyi cukorra.) Nem kell pépesre főzni! – tanácsolja Nigella, a tévés sztárszakács. A lényeg, hogy felengedjen, megpuhuljon és levet eresszen.

áfonyás piskóta

Áfonyás-narancsos piskótafinomság az ünnepekre – Fotó: illusztráció, iStock

Amíg ez elkészül, kezdjünk neki a piskótának. Olvasszunk fel 50 gramm vajat egy másik lábasban. Szükségünk lesz a tésztához 175 gramm lisztre, fél teáskanál sütőporra, 175 gramm cukorra és 3 tojásra. Adjuk az olvasztott vajat először a tojásokhoz, majd öntsük a nedves összetevőket a száraz hozzávalókhoz. Adjunk hozzá egy kevés narancsolajat vagy egy narancs reszelt héját.

Ha ezzel megvagyunk, kenjünk ki vajjal egy pite sütőformát. Oszlassuk el a tészta felét a forma aljában. Süssük 160 fokon körülbelül 1 órán át. Öntsük rá a megfonnyasztott áfonyát. (Ha túl sok a leve, akkor azt már ne adjuk hozzá.) Végül borítsuk be a tetejét a maradék tésztával, szórjuk meg egy kevés szeletelt mandulával, majd hintsük meg egy kis nádcukorral, hogy ropogósabb legyen. Aztán tegyük vissza a sütőbe.

Tálalásnál önthetünk rá egy kis vaníliasodót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top