nlc.hu
Dekor

Juhos Joci bejglireceptje

A tökéletes bejgli receptje a Mestercukrász zsűritagjától, Juhos Jocitól

Joci séf elárulta a titkos technikáját.

Joci séf a Reggeliben elárulta a tökéletes bejgli receptjét. „Nagyon fontos, hogy a tésztába ne margarint használjunk, hanem vajat és állati zsírnak a keverékét. Én sertészsírt használok, egyharmad-kétharmad arányban van. Teljesen megváltozik így a szerkezete, sokkal szaftosabb marad és hosszabb eltarthatóságot biztosít a zsír. A tölteléket pedig nem szabad tejjel forrázni, hanem egy klasszikus vizes forrázással kell elkészíteni. Ami azt jelenti, hogy megvan az olajos mag, rajta vannak az ízesítők. Nálam a mákosban például még pluszban házi főzésű szilvalekvár is van. Forrásban lévő cukrot öntök rá, hagyom állni. Azért jobb a víz, mint a tej, mert a tej egy hét alatt megindulhat benne, bepenészedik és rossz lesz. A víz miatt pedig, ha egy jó bejglit csinálunk, és megfelelően meg van sütve, akkor majdnem 4 hétig is eláll a spejzban, úgy, hogy semmi baja sincsen” – magyarázta a Mestercukrász zsűritagja, Juhos József.

 

Joci séf a bejglirepedésre is adott magyarázatot: „Azért reped szét a bejgli, mert más a víztartalma a tölteléknek, mint a tésztának, és ezért dobja szét magát és szétreped az egész”.

bejgli

Liszt, vaj, zsír, a töltelék pedig minőségi alapanyag forrázva – ez a tökéletes bejgli titka röviden – Fotó: illusztráció, iStock

Juhos József arról is mesélt a Reggeliben, hogyan telnek nála a karácsony előtti hetek mestercukrászként. Elmondása szerint a cukrászatban ez a decemberi időszak a legeslegdurvább minden téren. „Nálam a december az úgy néz ki, hogy november közepétől elkezdődik a karácsonyi úgymond előkészület, és a december 24. az úgy telik, hogy összeesek és vége az egész napnak, és majd 25-én kezdődik a karácsony” – vallotta be Joci séf, aki most, a karácsonyi szezonban már 1600 darab bejglit megsütött, miközben se a bejglit, se más karácsonyi süteményt nem szeret.

„Én nem eszek süteményt, nem szeretem ezeket. Amikor elkészül az első rúd, felvágom, megkóstolok egy szeletet, hogy milyen az íze. De jó receptből dolgozunk, saját fejlesztésű recept. Ha jó az íz és nincs probléma, akkor ugyanúgy, mint a borkóstolónál, kettőt-hármat ráharapok, aztán kiköpöm, mert nem eszem meg ezeket” – árulta el.

Bejglireceptek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top