nlc.hu
Gasztro

Omlós, repedésmentes gesztenyés bejgli receptje

Repedésmentes, omlós, szaftos – a karácsonyi gesztenyés bejgli titka

A legnagyobb klasszikusnak számító diós és mákos bejgli mellett a gesztenyéset is szereted, de eddig még nem sikerült igazán puha és omlós tésztát készítened? Most eláruljuk a legfinomabb gesztenyés bejgli titkát!

Abban sokan egyet értünk, hogy bejgli nélkül nem telhet el a karácsony, de abban már eltérnek a vélemények, hogy ki, melyiket favorizálja – persze, mindig vannak listavezetők. A gesztenyés verzió abszolút a toplista élén van, hiszen a gesztenye már önmagában is egy ünnepi étel. Éppen ezért, hogy idén igazán szaftos és puha gesztenyés bejglit készíthess, elmondjuk, mire figyelj, hogy biztosan sikerüljön a karácsony legkedveltebb süteménye.

Omlós, szaftos gesztenyés bejgli

A gesztenyés bejglinek is legalább annyira ott a helye az ünnepi asztalon, mint a diósnak vagy a mákosnak. Nagyon finom reggelire, ebéd után, délután, uzsonnára, és bármikor, amikor megkívánod. Ha a legfinomabb bejgli receptjét keresed, már meg is állhatsz itt, mert megtaláltad! Kövesd a receptünket lépésről lépésre, és nem hibázhatsz. Idén igazán puha és omlós lesz a bejglid!

Repedésmentes, omlós gsztenyés bejgli recept

A gesztenyés bejglinek nem lehet ellenállni! (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 kocka élesztő
  • 1 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 2 db tojás
  • 1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 kocka gesztenyemassza
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg mazsola
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 dl rum
  • 1 késhegynyi vanília
  • ½ mokkáskanál fahéj

Elkészítés:

Fogj egy bögrét, önts bele 1 dl tejet, 1 evőkanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt, majd hagyd felfutni. Közben egy tálba szitáld bele a lisztet, morzsold bele a szoba hőmérsékletű vajat, valamint add hozzá a zsírt, kicsit dolgozd el, majd jöhet a többi hozzávaló. Ha megvagy vele a bejgli tésztájával, takard le, és hagyd 1,5-2 órát kelni, közben pedig készítsd el a tölteléket.

A pohárban, kis tálban a mazsolát áztasd be rumba, és amíg ázik, kicsit melegítsd fel a tejszínt. Morzsold egy tálba a szobahőmérsékletű gesztenyemasszát, add hozzá a cukrot, a fahéjat és a vaníliát, majd mehet rá a tejszín. Csepegtesd le a mazsolát, és keverd hozzá a töltelékhez. Kóstold meg, hogy elég édes-e, és ha úgy érzed rendben van, akkor tedd félre. Arra ügyelj, hogy ne legyen sem túl puha, se túl kemény a töltelék, mert fontos szerepet játszik abban, hogy ne repedjen meg a bejgli.

Ha megkelt a tészta, nyújtsd ki körülbelül fél centi vastagságúra, és kend meg töltelékkel, de a tészta széleit már hagyd ki egy ujjnyi szélességben. Ha megkented, tekerd fel, majd a tetejét kend meg tojással, és hagyd 1 órát állni.

Ez után sütőpapírral kibélelt tepsibe tedd, újra kend át tojással, adj neki még egy fél órát, közben pedig gyújtsd be a sütőt, hogy előmelegedjen. Előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt készre sütheted a bejglidet.

Hogyan lesz repedésmentes a bejgli?

Te is jártál már úgy, hogy egészen a sütés végéig azt gondoltad, ez lesz életed házi bejglije, de aztán a tészta megadta magát, és szétrepedt? Persze, ettől még lehet finom, de lássuk be, úgy az igazi, ha a teteje is egyben marad. A repedésmentes bejglihez több dolgot is figyelembe kell venned. Az egyik fontos szabály, hogy nem szabad túl puhára keverni a tésztát, vagyis amikor dolgozod össze, viszonylag gyorsnak kell lenned, hogy a vaj vagy a margarin ne puhuljon meg nagyon a kezed melegétől.

Repedésmentes, omlós gsztenyés bejgli recept

A tetejét porcukorral is megszórhatod (Fotó: Getty Images)

A bejgli tésztájának ugyan kell idő a keléshez, de az is fontos, hogy ne keleszd túl, mert akkor is könnyen megrepedhet. 2 óránál többet ne keleszd. Fontos még az is, hogy amikor nyújtod a tésztát, 0,5 centis vastagságnál ne sodord vékonyabbra, ugyanis, ha a tészta túl vékony, ki fog repedni. Amiről talán kevesebbet hallani, az az, hogy nem elég csak a tetejét megszurkálni, hanem végig, a belsejéig érdemes megszúrni, valamint az oldalát is.

De nemcsak a tésztán múlik a szép, márványos, repedésmentes bejgli, hanem a tölteléken is: a töltelék akkor jó, ha masszaszerű, nem pedig híg, és nem esel túlzásba a töltés során. Természetesen, a bejgli úgy az igazi, ha nem spóroljuk ki belőle a tölteléket, de arra ügyelni kell, hogy az arányokat megtartsuk. Arra is figyelj, hogy a tészta szélein 2-2 centit hagyj ki, oda már ne kenj tölteléket, és ne tekerd fel túl szorosan a tésztát.

Végül pedig, ami minden sütinél sarkalatos pont lehet az a sütő előmelegítése: a bejglinél különösen fontos, hogy forró sütőbe tedd, és ne közvetlen az előtt kapcsold be, mielőtt nekiállnál sütni.

Különleges bejglik

Ha szereted a hagyományos karácsonyi ízeket, de idén egy kis pluszt is tennél a bejglibe, akkor érdemes a mákos bejglit almával feldobnod, vagy a diósat kandírozott gyümölcsökkel. De a gesztenyésbe is vihetsz egy csavart, és cseresznyével is készítheted, mert jól mennek egymáshoz. Mindhárom bejgli receptjét itt találod.

Sőt, ha az ünnepek utánra valamiért marad a hagyományos mákos bejgliből, több ötletünk is van az újra gondolására. Készíthetsz belőle hamis gubát, de ha egy kicsivel több időt áldozol rá, akkor egy fantasztikus bejglitortát is összedobhatsz.

Bármelyik bejglit is választod, ha megfogadod a tanácsainkat, a bejglid repedésmentes és omlós lesz, neked pedig gyorsnak kell lenned, ha azt akarod, hogy a te tányérodra is jusson ebből a klasszikus karácsonyi süteményből.

Még több ünnepi recept, amit idén muszáj elkészítened!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top