Minden, amit a hisztaminintoleranciáról tudni kell

nlc | 2017. Július 31.
Akiknek a szervezete allergiához hasonló tünetekkel reagál a fokozott hisztamintartalmú ételek bevitelére, és nincs megfelelő mennyiségű enzim a testükben a hisztamin lebontására, hisztaminintoleranciában is szenvedhetnek.

A hisztamin az emberi testben termelődő hormon, amelyet a szervezet is előállít, de az étkezés során is bejuthat a véráramba. A hisztamin a májban bomlik le enzimek segítségével. Ha viszont nincs meg a megfelelő mennyiségű enzim, és olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyekben sok a hisztamin, allergiaszerű tünetek jelentkezhetnek. Az allergiás reakciók során sok hisztamin szabadul fel, és annak lebontása nem megfelelően történik.

Hisztaminintoleranciáról akkor beszélünk, ha az élelmiszerrel bevitt hisztaminra ilyen módon reagál a szervezet. Európában egyre több embert érint a betegség. A szakemberek szerint nemcsak bizonyos gyógyszerek, leginkább antibiotikumok szedése hajlamosít rá, hanem az egészségtelen életmód is hozzájárul a terjedéséhez.

A hisztaminintolerancia tünetei az étkezés vagy italfogyasztás után jelentkezhetnek:

A hisztaminintoleranciának is vannak fokozatai: a szinte nem is észlelhető, enyhe érzékenységtől egészen az anafilaxiás sokkig reagálhat a szervezet a túl sok hisztaminra. Ha bekövetkezik az allergiás reakció, azt antihisztaminnal lehet kezelni. Azoknak, akik tudják, hogy milyen ételt, italt vagy esetleg gyógyszert nem bír a szerveztük, mindenképpen kerülniük kell a reakciót kiváltó termékek fogyasztását.

Hisztamin termelését fokozó élelmiszerek:

Olvass még többet az allergiáról az NLCafén: 

Exit mobile version