Megszülheti halott férje gyermekét

MTI/NLCafé | 2015. Február 12.
Néhai férje évekkel ezelőtt lefagyasztott hímivarsejtjeit ültették be egy ötvenéves olasz nőnek.

Engedélyezték egy ötvenéves olasz nőnek, hogy beültethesse lefagyasztott petesejtjeit, noha férje, akinek hímivarsejtjeivel annak idején a petesejteket megtermékenyítették, már hosszú ideje halott. Az erről szóló döntést évekig tartó jogi csatározás után hozta meg a bolognai bíróság, és arra utasította a nőt kezelő klinikát, hogy azonnal ültesse be az 1996-ban mesterségesen megtermékenyített embriókat.

Az 50 éves nő annak idején sikertelen beültetésen már átesett. Férje halála után hiába akart újabb kísérletet tenni, a klinika megtagadta a műtétet arra hivatkozva, hogy a törvény szerint ahhoz mindkét szülőnek életben kell lennie. A bíróság másként döntött; indoklása szerint a szóban forgó törvény 2004-ben lépett hatályba, az embriókat ugyanakkor jóval korábban fagyasztották le, így az asszony esetére nem vonatkozik a jogszabály.

Az erősen katolikus Olaszországban rendkívül szigorúan szabályozzák a mesterséges megtermékenyítést, ezért egyre több gyermektelen pár költözik Európa olyan országába, ahol kevésbé bonyolult a szabályozás.

Exit mobile version