Ezért halnak meg korábban az egyedülálló apák a kutatók szerint

K.G. | 2018. Február 24.
Úgy tűnik, ha hosszú életet akarsz, nem szabad egyedülálló apaként nevelni a gyerekeidet. De azért nem az a megoldás, hogy gyorsan be kellene csajozni.

A University of Toronto tanulmánya szerint legalábbis az egyedülálló apák jelentősen rövidebb ideig élnek, mint a többi szülő. Egy évtizeden keresztül zajlott az a kutatás, és azt találták, hogy minden 100 szingli apukából hat korábban hal meg, mint a szingli anyukák vagy a házas apukák.

Maria Chiu, a kutatás vezetője ismertette az eredményt:

Azt találtuk, hogy az egyedülálló apák körében háromszoros a halálozás az egyedülálló anyákhoz és házas apákhoz képest.

A kutatók 40.500 embert vontak be a vizsgálatba, akik között 871 egyedülálló apa, 4590 egyedülálló anya, 16.341 házas apa és 18.688 házas anya volt. Az átlagos életkort 41-46 év között határozták meg. A résztvevőket 11 éven keresztül követték nyomon, közülük 693-an haltak meg ebben az időszakban. A kutatók pedig azt figyelték meg, hogy bár a legkevesebben az egyedülálló apák voltak a kutatásban, mégis náluk volt a magasabb halálozási arány.

Leginkább egészségügyi problémák miatt haltak meg ilyen fiatalon az apukák, gyakran rák vagy szívbetegség vitte el őket. Azt is hozzátették, hogy sok esetben azt találták, hogy a házas apukákat hamarabb viszi el a feleségük orvoshoz, kórházba, míg az egyedülálló apák a végsőkig próbálják egyedül megoldani az egészségügyi gondjaikat.

A kutatásból az is kiderült, hogy az egyedülálló apák egészségtelenebbül étkeznek, mint a házasságban élő szülők vagy az egyedülálló anyák. Kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, és hajlamosabbak nagy mennyiségű alkoholt fogyasztani. Ez a kombináció pedig nem épp a hosszú élet titka.

Maria Chu felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyedülálló apáknak jobban kellene figyelniük a lelki egészségükre is:

Általában a nők hamarabb keresnek maguknak segítséget, társaságot, míg az apák egyedül akarják megoldani a problémáikat. Márpedig az emberi kapcsolatok és a közösség nagy szerepet játszanak az egészség megőrzésében.

Exit mobile version