nlc.hu
Baba

Hány másodpercig öleld a gyereked?

Ennyi ideig öleld a gyereked mindennap, hogy boldog legyen

A kutatók megtalálták, hogy pontosan hány másodpercig kell ölelni a gyerekeket ahhoz, hogy a legjobb hatást elérjük az öleléssel.

A nyár elején egy kétgyermekes apa a Reddit Daddit közösségében arról írt, hogy mennyire szeret 20 másodperces öleléseket adni a gyerekeinek. „Amikor kicsik voltak, együtt számoltunk 20-ig, és ez is a móka része volt. Néha megnyugtató, néha vicces volt” – írta. Most, hogy már felnőttek a gyerekek, és mondjuk elfelejtenek neki apák napi vagy születésnapi ajándékot adni, mindig kér helyette egy 20 másodperces ölelést. „Biztos vagyok benne, hogy ez így lesz, amíg meg nem halok.”

Néhány nappal később egy nemrég elvált apuka megosztotta, hogy bár mindig megölelte a gyerekeit, de amíg nem olvasta ezt a beszélgetést a Redditen, sokkal gyorsabban végzett az ölelésekkel, azóta kipróbálta a 20 másodpercet: „10 másodpercnél érzem, hogy ellazulnak a gyerekek, és hálás vagyok a tippért.” Joggal mondhatjuk, hogy van valami a 20 másodperces ölelésben, ami komfortos és megnyugtató. De mi történik a szakember szerint 20 másodperc ölelés alatt?

A 20 másodperces ölelés ötlete nem a Reddittől származik, hanem egy tanulmányból, amely szerint a 20 másodperces ölelés mérhetően csökkenti a vérnyomást, a pulzusszámot és a stresszt. Bár ezt a kutatást élettársi kapcsolatban élő párokon végezték, Tracy Packiam Alloway, Ph.D. pszichológus szerint ezek az előnyök a szülő-gyermek kapcsolatokra is kiterjednek. Ez leginkább azért van így, mert úgy tűnik, hogy az ölelés érzése egy mélyen gyökerező, ösztönös biztonság- és komfortérzetet vált ki.

20 másodperc az általánosan elfogadott küszöbérték a jó érzést keltő anyagok, például az oxitocin felszabadulásához.

Alloway szerint azok sem maradnak ki a jóból, akiknek nincs párkapcsolata és/vagy gyereke, ugyanis a vizsgálatok szerint már egy egyszerű párna ölelése is hasonló stresszcsökkentést okozhat, tehát a 20 másodperces ölelés valójában egyáltalán nem a kapcsolatról vagy egy másik élőlényről szól. A magyarázat szerint a magabiztosságot növelő pózoláshoz vagy a hangulatot emelő műmosolyhoz hasonlóan az ölelés is egy újabb fizikai módszer arra, hogy a mentális jólétünket pozitív irányba tereljük. „Még a párna megölelése is visszavisz minket ahhoz a biztonságos érzéshez, amikor az anyaméhben voltunk” – mondta a pszichológus a Fatherly magazinnak.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Más kutatások azonban azt mutatják, hogy nagy különbség van a szülő-gyermek ölelés és bármely más típusú ölelés között. Egy teszt segítségével a kutatók felfedezték, hogy amikor a szülők megölelték csecsemőjüket, a csecsemők alacsonyabb szívritmust és fokozott paraszimpatikus aktivitást mutattak, ami a stressz csökkenését jelzi. Ezzel szemben, amikor a csecsemőket egy idegen nő ölelte meg, ugyanezek a hatások nem jelentkeztek.

Érdemes megjegyezni, hogy ettől még nem szabad ráerőltetni a gyerekre a hosszú ölelést, mert ha nem akarja, akkor nem lesznek pozitív hatásai akkor sem, ha 20 másodpercig öleljük. Dr. Andrea Bastiani Archibald fejlődéspszichológus szerint a gyerek határait tisztelni kell, úgyhogy mindig kérdezzük meg az ölelés előtt, hogy mennyire van kedve hozzá. Igaz ez a szülőkre, nagyszülőkre, rokonokra, más gyerekekre – senki se ölelgesse a gyereket, ha nem akarja.

Minden gyereknek meg kell adnunk a lehetőséget, hogy megossza az érzéseit és felállítsa a határokat. Azt akarjuk, hogy bízzanak a megérzéseikben. Engednünk kell, hogy másképp mutassák ki a szeretetüket.

Szülőként maga Archibald is elismeri, hogy nem teljesen ésszerű elvárni az anyukáktól és apukáktól, hogy minden alkalommal, amikor megölelik a gyerekeiket, a beleegyezésüket kérjék. A szülő-gyerek kapcsolat intuitívabb, mint az a kapcsolat, amit egy gyerek a tanárral, nagyszülővel vagy nagynénivel ápol. Ahogy Archibald gyerekei felnőttek, megtanulta, hogy az egyikük inkább ölelkezik, a másik pedig nem. Hozzá hasonlóan a legtöbb szülő idővel megtanulja a gyerek preferenciáit az öleléssel kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top