nlc.hu
Szabadidő

Kutatások az ölelésről

Az ölelés olyan sok szinten jót tesz, hogy érdemes tudatosan minél többet ölelkezni

Az ölelés felértékelődött a járvány alatt a távolságtartás miatt, a mostani háborús konfliktus okozta stressz miatt pedig még nagyobb szükségünk van sok ölelésre.

A járvány már eléggé megtépázta a lelkünket, idegeinket, az ölelés különösen hiányzott, hiszen a távolságtartást annyira a szánkba rágták, hogy már a lakáson belül is bizalmatlanul méregettük egymást. Pedig az ölelés olyan pozitív hatással van a lelkünkre és testünkre egyaránt, amit nem nagyon nélkülözhetünk az egészségünk érdekében. Megnéztük, mit mond a tudomány az ölelésről és hogy miért kell napjában minél többször megölelni egy másik embert vagy saját magunkat.

1. Az ölelés csökkenti a stresszhormonszintet

A frankfurti Goethe Egyetemen végzett kutatásban az ölelés stresszre gyakorolt hatásait vizsgálták 2021-ben. A kutatók nemcsak azt nézték, hogy mi történik a stressz-szintünkkel, amikor más emberekkel ölelkezünk, hanem azt is, hogy milyen hatással van a stresszhormonra (kortizolra), ha saját magunkat öleljük meg. Mindkét esetben azt találták, hogy hasonló pozitív hatást váltanak ki a stressz-szint szempontjából. A kutatók 159 önkéntes bevonásával végezték el a vizsgálatot, melynek során a résztvevőket három csoportba osztották:

  1. csoport: egy asszisztens ölelte őket 20 másodpercig;
  2. csoport: saját magukat ölelték 20 másodpercig;
  3. csoport: nem ölelte meg senki őket, csak hajtogatniuk kellett egy papírrepülőt.

Az eredményekből kiderült, hogy az első két csoportnál ugyanúgy csökkent a kortizolszint az alanyok szervezetében, míg a harmadik csoportnál nem történt változás. Ez remek hír, mert nem kell feltétlenül másik ember ahhoz, hogy az ölelés jó hatásait élvezni tudjuk és csökkentsük a stresszt a segítségével.

2. Az ölelés hossza is számít

Az egyértelmű, hogy a hangulatunkra remek hatással van az ölelés, egyszerűen csak jobban érezzük magunkat utána. De vajon mennyi ideig kell tartson az ölelés ahhoz, hogy maximálisan kihozzuk belőle a legjobbat a hangulatunk szempontjából? A Londoni Egyetem pszichológia tanszékén ezt a kérdést vizsgálták 2021-ben 45 nő bevonásával. A résztvevőket egy, öt vagy tíz másodpercig ölelték meg, majd kérdőívet kellett kitölteniük a hangulatukra vonatkozó kérdésekkel. Az eredményekből világosan látszik, hogy az öt és a tíz másodperces ölelés jobb érzéseket keltett az alanyokban, mint az egy másodperces hosszúságú (vagy inkább rövidségű). A kutatók következtetése a vizsgálat után az lett, hogy a minimális hossz az ölelésre öt másodperc, hogy elkezdje kifejteni pozitív hatásait.

Ölelkező barátok a természetben

Az ölelés pozitív hatásai (Kép: Unsplash)

3. Az ölelés és az egészség

Szintén 2021-ben látott napvilágot a Toronto Egyetemen az a tanulmány, melyben az idősebb korosztály egészségügyi állapotát vizsgálták az öleléssel kapcsolatban. A kutatók a több mint 20 ezer 65 év feletti résztvevővel végzett vizsgálatban azt találták, hogy azok az idős emberek, akiknek több ölelés volt az életében, jobb általános egészségügyi állapotban voltak, mint azok, akiknek sosem volt lehetősége az ölelésre. Persze nem lehet ennyire leegyszerűsíteni a helyzetet, mert még számtalan más tényező is számít az időskori egészségben, olyanok, mint például a párkapcsolat, pénzügyi helyzet, krónikus betegségek… Mégis, jó tudni, hogy a sok öleléssel még az is lehet, hogy idős korunkban fittebbek maradhatunk.

Ölelgesd a gyerekeidet!

„Az érzelmi intelligencia fejlesztésének módozatai gyermekkorban: Fejezzük ki szeretetünket minél többször egymás iránt! Az ölelések, puszik, a babusgatás, dajkálgatás, az ölelés mind-mind ennek módjai. Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten maradáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz – mondja Virginia Satir. Ez sem egy kipipálandó feladat, amelyben számolni kellene az öleléseket, de minél többször fejezzük ki a szeretetünket nemcsak gyermekünknek, hanem a számunkra fontos személyeknek is” – írja az ölelés fontosságáról Kádár Annamária Mesepszichológia című könyvében.

4. Az ölelés kultúránként változik

Egy nemzetközi, átfogó vizsgálatban arra keresték a választ a kutatók, hogy milyen tényezők vannak hatással a puszilkodás és ölelkezés szokásaira a különböző országokban. 45 országból 14 ezer résztvevő adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy összességében az emberek 92,6 százaléka rendszeresen ölelkezik másokkal, de nagy különbségeket találtak az országok között: azokban a társadalmakban, ahol kevesebb a verbális kommunikáció és nem annyira jellemző a vallásosság, több érintés történik az emberek között. A melegebb éghajlatú országokban is jellemző a sok ölelés, valószínűleg azért, mert több lehetőség adódik a találkozásra a jó idő miatt. Az országhatároktól függetlenül is találtak érdekességeket a kutatók:

  • az önkéntességre hajlamos emberek többet ölelkeznek;
  • a fiatalok többet érintenek meg másokat, mint az idősek;
  • a nők többször ölelik meg a gyerekeket és barátaikat, mint a férfiak;
  • a liberális emberek többször érintenek meg másokat, mint a konzervatívak.

Az összegzés szerint tehát a kulturális tényezők nagy szerepet játszanak abban, hogyan, mennyit és kiket ölelünk, ezért érdemes a tudományos szempontok alapján akár még a társadalmi elvárásokkal szembemenve is tudatosan beépíteni a napjainkba minél több ölelést a mentális és fizikai jóllétünk érdekében.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top