nlc.hu
Horoszkóp

Öt indok, hogy miért ölelkezz többet és hosszabban

Ölelj 20 másodpercig az igazi boldogságért!

Egy átlagos ölelés 3 másodpercig tart. Ha még egy kicsit töltekezel belőle, számos előnnyel jár: azon túl, hogy imádnivaló dolog.

Az ölelkezés egy univerzális kifejezési forma. Ölelünk, ha szomorúak vagyunk, ha izgatottak. Ölelünk boldogságunkban, és akkor is, ha biztonságra, kényeztetésre vágyunk. Ölelünk, mert nagyon jól esik magunkhoz szorítva érezni a másik testét, és nem is vagyunk vele tisztában, hogy milyen fontos része ez az életnek!

ölelkező pár

Használd a szerető ölelés erejét /Fotó: Unsplash

Életben tartó ölelés

Egyes pszichológiai felmérések szerint napi négy ölelés kell az életben maradáshoz, azaz az élethez szükséges mentális egészséghez. Napi tizenkettő pedig ahhoz, hogy fejlődni, növekedni tudjunk. Ezt az energiát nem csupán maga az ölelés adja meg, hanem a simogatások, egy kisgyerek, vagy egy kisállat közelsége is. De hogyan hat pontosan? 

1. Felszabadul a boldogsághormon

Ha húsz másodpercig tart az ölelés, már oxitocin szabadul fel az agyban. Ez a hormon csökkenti a szorongást és stresszt, ez szabadul fel például a születés után az édesanyákban.

2. Csökkenti a vérnyomást

Kísérletek eredménye támasztja alá, hogy akár a meditáció, az ölelés is csökkenti a pulzust és a vérnyomást, elmélyíti a légzést – így összességében csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

3. Erősíti az immunrendszert

A szegycsontra ható gyengéd nyomással a csecsemőmirigyet stimuláljuk ölelés közben, ami az immunrendszer fontos pontjaként ismert. Azok a koraszülött babák, akiket a szüleik magukra tehetnek és megölelhetnek, gyorsabban fejlődnek, és hamarabb távozhatnak a kórházból.

4. Pozitív hatással van az idegrendszerre

Az ölelés közben különböző módokon érintjük meg a másikat. A nyomás, a bőr-érintkezés, a felszabaduló hormonok: összességében mind nagyon jó hatással vannak az idegrendszerre. Erősítik és ellenállóbbá teszik a stresszel szemben.

5. Lassítja az öregedést

Ez az indok azoknál is működik, akik esetleg nem szeretnek ölelkezni. A titok ismét a hormonokban van: a boldogsághormonok nem csupán a hangulatért, érzésekért felelősek. Az oxitocinnak az izmok, a test rugalmasságát is köszönhetjük. Gondolj erre is, mielőtt elutasítanál egy kedves ölelést!

(via healthline)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top