Baba

Mindenki nyugodjon le, és csak legyen elég jó szülő!

Sokszor hallottuk már, hogy nem tökéletesnek, hanem elég jó szülőknek kell lennünk. Körülbelül ennyit jelent a legújabb nevelési trend, a CTFD, azaz a Calm The Fuck Down módszer is.

Nyugodj le a p***ba!

Magyarra lefordítva a CTFD módszer nem más, mint a “Nyugodj le a p***ba” módszere. Onnan ered, hogy eluralkodott világszerte számtalan újabbnál újabb, remekebbnél remekebb nevelési módszer, ami mind azt ígéri, hogy mi csodás, tökéletes szülők leszünk, ha használjuk őket, és csodás, tökéletes gyerekeket nevelünk majd.

Az ember lánya már belezavarodik, ha olvassa ezeket a módszereket, hogy most mégis mivel tesz jót a babájának, ölelgesse, aludjon vele, vagy ferberizálja, és hagyja sírni, külön szoba, egy szoba, sok játék, arc nélküli játék, értő hallgatás és a többi. Esetleg mindannyian költözzünk ki az erdőbe, és egy jurtában lakjunk, mert ott tudjuk a legjobban nevelni őket. Nos, a CTFD-nek pont ebből lett elege, és hadat üzent a sok módszernek, arra biztatva a szülőket, hogy hallgassanak az ösztöneikre és belső hangjukra. Ne tankönyvből neveljék a gyerekeket, hanem szívből-lélekből, és merjenek tökéletlen, esendő szülők lenni, mert ezzel teszik a legjobbat a csemetéknek.

Mindenki nyugodjon le és csak legyen elég jó szülő!

Voltak elveim, aztán szülő lettem

Ismerős nekem is ez a helyzet, az első kislányom születése előtt még rengeteg okossággal volt tele a fejem, hogy mit és hogyan kell tennem azért, hogy jó szülő legyek. Aztán nagyon hamar rá kellett jönnöm, hogy egy nevelési elvem sem ér szinte semmit, mert a mi hétköznapjainkra pont nem lehet ráhúzni egyik elméletet sem. Valószínűleg így megy ez minden családban, hogy sok szépen hangzó elmélettel indulunk neki a családalapításnak, aztán ráébredünk, hogy a gyermekünk és az életünk nem úgy működik, ahogy a könyvekben le van írva.

Ha a CTFD módszert alkalmazzuk, az annyit tesz, hogy egyrészt rengeteg aggódástól megkíméljük magunkat, másrészt megtanuljuk, hogy akárhogy is neveljük a gyerekeinket, ha azt szeretettel tesszük, akkor ők jól lesznek. Hogy még érthetőbbé tegyék a módszert, a kitalálói példákkal is szolgálnak nekünk:

  • Aggódsz, hogy a barátnőd gyereke hamarabb megtanulta az ABC-t, mint a tiéd? Nyugodj le a p***ba.
  • Félsz, hogy nem tanítottad meg a gyerekedet arra, hogyan élje túl az iskolai bonyodalmakat ép lélekkel? Nyugodj le a p***ba.
  • Nyugtalanít, hogy nem pont olyan szülő vagy, mint amilyen szerinted kellene, hogy legyél? Nyugodj le a p***ba.
  • Idegesít, hogy a gyermeked egyáltalán nem érdeklődik bizonyos tantárgyak iránt? Nyugodj le a p***ba.
  • Tiszta ideg vagy, hogy a gyerek folyton leéget a viselkedésével nyilvánosan? Nyugodj le a p***ba.
Mindenki nyugodjon le és csak legyen elég jó szülő!

Ha szereted a gyereket, nagy baj már nem lehet

A kulcsmondatban elhelyezett, kicsillagozott csúnya szó rendkívül fontos, nem helyettesíthető szebb kifejezéssel, csakúgy, mint a B…meg terápia esetében. Felráz, és az összes neveléssel kapcsolatos görcsöt kisöpri a lelkünkből egy határozott mozdulattal. Ha elkezdjük használni a CTFD módszert, egyszer csak azt látjuk majd, hogy a gyermekeink pont olyan szülőnek szeretnek minket, amilyenek vagyunk, attól függetlenül, hogy tudják már az ABC-t betéve vagy sem. Megtanuljuk az is, hogy lehet, nem mi vagyunk a világ legtökéletesebb szülői, de amíg szeretjük a gyerekeinket, addig nekik a legjobbak vagyunk. És tulajdonképpen más nem is számít igazán. Ráadásul a CTFD felvértez a többi, esetenként ítélkező szülő ellen is minket. Két lépésben egyszerűen elsajátítható ez a módszer:

  1. Nyugodj le a p***ba.
  2. Ugorj az 1-es pontra.

Nem is kérdés, hogy a CTFD a mai kor úttörő és leglazább nevelési módszere, tulajdonképp az élet minden területén jól hasznosítható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top