nlc.hu
Baba

A bölcsőhalál okai

Megtalálták a bölcsőhalál egyik okát – videók elemzésével értek el áttörést a kutatók

A vizsgálatot egy évtizeden keresztül végezték, ami alapján megállapították a bölcsőhalál lehetséges okait.

A NYU Langone Health szakértői közzétették az egy évtized alatt végzett kutatások elemzését, amelyben megállapították, hogy az Egyesült Államokban több hirtelen csecsemőhalálos esetnek (más néven bölcsőhalál, angolul: Sudden Infant Death Syndrome; SIDS) is a rohamok lehetnek az okai.

A bölcsőhalál

„A SIDS olyan, látszólag egészséges csecsemőknél előforduló hirtelen halál, akiknél semmiféle kóros klinikai tünetet nem észleltek, amikor elalváskor ágyba tették őket. A halál közvetlen oka nem deríthető fel, sem az anamnesztikus adatok, sem a kórbonctani leletek alapján. A WHO 1975-ben nyilvánította a SIDS-t hivatalos haláloknak” – áll a bölcsőhalál definíciója a Hirtelen csecsemőhalál az orvosszakértői gyakorlatban című kiadványban.

A Neurology című folyóiratban közzétett tanulmányhoz olyan családok videóit vizsgálták, akik bölcsőhalálban vesztették el gyermeküket. A kutatók hét olyan baba videofelvételét elemezték, akik nem ébredtek fel az alvásból, és megállapították, hogy mindegyikük halálát rövid rohamok okozták, amelyek egyenként kevesebb mint 60 másodpercig tartottak, és a babák halála előtt 30 perccel jelentkeztek. A kutatók szerint annak ellenére, hogy a tanulmány kis létszámú, mégis betekintést nyújthat más, látszólag váratlan és megmagyarázhatatlan gyermekkori halálesetekbe, mivel a boncolások gyakran nem képesek meghatározni a halál okát az ilyen esetekben.

„Tanulmányunk, bár kicsi, az első közvetlen bizonyíték arra, hogy a rohamok felelősek lehetnek a gyermekek egyes hirtelen haláleseteiért, amelyeket általában nem vesznek észre alvás közben” – mondta el Laura Gould, a tanulmány vezetője. Gould azután kezdett el dolgozni a kutatási együttműködés létrehozásán a NYU Langone-on, hogy 1997-ben elvesztette saját 15 hónapos kislányát, Mariát bölcsőhalálban.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

„Ezek a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a rohamok sokkal gyakoribbak, mint azt a betegek kórtörténete sugallja, és hogy további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a kisgyermekek, és potenciálisan a csecsemők, idősebb gyermekek és felnőttek alvással összefüggő haláleseteiben mennyire gyakoriak a rohamok” – tette hozzá a tanulmány vezető kutatója, Dr. Orrin Devinsky neurológus.

Bár ezek az eredmények riasztónak tűnnek, az egészségügyi szakértők arra hívják fel a szülők figyelmét, hogy a kisgyermekeknél jelentkező rohamok nagyon ritkák, és nincsenek egyértelmű jelei, ám a láz okozta görcsökkel érdemes foglalkozni, mert ezek a lázas rohamok a csecsemők és kisgyermekek 2-5 százalékát érintik 6 hónapos és 5 éves kor között. De természetesen ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a lázgörcsös esetek mindig bölcsőhalálhoz vezetnének, sőt, nagyon ritkán fordul elő ilyen összefüggés.

Tudtad?

„A bölcsőhalál (SIDS, hirtelen csecsemőhalál) első említése a Bibliában olvasható. Ennek a kórképnek a gyakorisága hazánkban alacsonynak mondható, de a kialakulásának pontos okát mind a mai napig nem tudjuk” – olvasható a Semmelweis Kiadó Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című ebookjában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top