Család

“Babadobozokkal” csökkentenék a bölcsőhalál gyakoriságát

A finneknél már bevált, az angolok is kipróbálják.

Nagy-Britanniában az egyik legmagasabb a bölcsőhalál gyakorisága Európában. Most két kórház is bevezette, hogy finn mintára úgynevezett babadobozokkal vagy finn dobozokkal ellátva bocsátják haza az először szült anyákat.

A doboz maga egy erős kartondoboz, benne egy matraccal, vízhatlan lepedővel és pamutlepedővel. Amikor az 1930-as években Finnországban bevezették, hogy ilyen dobozokat adtak a frissen szült anyáknak, drámai módon csökkent a bölcsőhalál gyakorisága. A szokás a mai napig életben van, a doboz mellé hálózsák, pelenka és fürdetőszerek is járnak.

A dobozban kicsisége miatt a baba nem tud olyan könnyen hasra fordulni, márpedig a bölcsőhalál esetek kétharmada hason alvó csecsemőknél fordul elő. A csecsemő legfeljebb nyolc hónapos koráig fér el a dobozban. A babadobozzal hazabocsátott csecsemők sorsát nyomon követik, hogy lássák, valóban hatékony-e a doboz a bölcsőhalál megelőzésében.

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top