Baba

Tények és tévhitek a bölcsõhalálról

Jó lenne biztosan tudni, miért és hogyan történhet meg, hogy egy látszólag teljesen egészséges csecsemõt egyszer csak holtan találnak a kiságyában. Ennél is jobb lenne tudni, hogy tehetünk meg mindent a megelõzésért.

TÉNYEK
A szoptatás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát.
Ez valóban így van, a szopós babák körében 20-50 százalékkal ritkább a hirtelen csecsemőhalál.
Bármely családtag dohányzása veszélyt jelenthet.
Akkor a legnagyobb a kockázat, ha az anya már terhessége alatt is dohányzott, mert az károsíthatja a magzat tüdejét. De tévedés lenne azt hinni, hogy az újszülött már kevésbé érzékeny a füstre. Ha a kisbabával egy lakótérben dohányzik akár az anya, akár egy másik családtag, az általuk termelt füst és a koromszemcsék bejutnak a baba tüdejébe, és károsíthatják.
A koraszülöttek veszélyeztetettebbek.
Az újszülöttek tüdeje, idegrendszere fejletlenebb, a légzésirányító központ pedig éretlenebb. Ezért az ő esetükben, különösen, ha már a kórházban is voltak légzési nehézségeik, az orvosok ajánlani szokták a légzésfigyelő beszerzését.
Ha a családban már előfordult hasonló tragédia, számítani lehet arra, hogy megismétlődik.
A bölcsőhalálban elhunyt gyerekek testvéreinél tízszeres a megismétlődés kockázata. Ez egyrészt genetikai okokkal, másrészt a hasonló környezettel és bánásmóddal is magyarázható.
Az anya közelsége segíthet.
Ha az anya a gyerekkel együtt alszik, vagy legalábbis egy légtérben, akkor az újszülött éberebb, gyakrabban felébred éjszaka. Így nehezebben jut el az alvásnak olyan mély fázisába, amelyben egyszerűen elfelejt lélegezni.
Az ágy és az ágynemű helyes megválasztása életet menthet.
Fontos a kemény matrac, hogy ne süppedjen bele a baba arca, orra, még akkor se, ha esetleg megfordul álmában. És sokkal biztonságosabb a hálózsák, mint a fejre esetleg rácsúszó, légzést akadályozó paplan.





TÉVHITEK
A cumi edzésben tartja a gyereket, és folyamatos légzésre kényszeríti.
Ha egy tápszer- és cumigyártó cég szponzorálja a felmérést, akkor még az is előfordulhat, hogy efféle eredményre jutnak a kutatók. A hír gyorsan bejárta a világot, ám az a tény már nem, hogy ezt eddig még egyetlen független kutatás sem igazolta.
Háton fektetéssel biztosan megelőzhető a bölcsőhalál.
Tény, hogy a bölcsőhalálban elhunyt kisbabák közül a legtöbbet hason fekve találták – ám a szakértők szerint ez csak annyit jelent, hogy a kisbabák többnyire így szeretnek aludni. Az már elgondolkodtatóbb, hogy amikor világszerte kampányt indítottak a háton fektetés érdekében, mindenhol csökkent a bölcsőhalál előfordulása. De aztán kiderült, hogy nincs feltétlenül ok-okozati összefüggés az alvási testhelyzet és a tragédia bekövetkezése közt. Valószínűbb, hogy a hason fekvés csak akkor egyértelműen rossz, ha túl puha az ágy és belesüpped a kisbaba orra, vagy éppen belelóg az orra a kibukott tejbe. Tehát a háton fekvés valamennyire véd – de azért ezek az esetek nem a klasszikus értelemben vett bölcsőhalállal, inkább a fulladással vannak összefüggésben. Azt persze még ma sem merné senki kijelenteni, hogy felesleges a háton altatás, de mind nagyobb hangot kap, hogy a hason altatásnak is vannak előnyei. Hiszen a kicsik, különösen, ha fáj a hasuk, szeretnek hason fekve aludni. Ráadásul ez a póz azért is előnyös, mert erősíti a nyak- és hátizmaikat. Kár lenne ezekről az előnyökről lemondani. Aki biztosra akar menni, éjjel altassa a babát a hátán, de amikor éber, vagy van mellette valaki, nyugodtan fektesse a hasára!
Jól be kell fűteni a szobát, nehogy megfázzon a kisbaba.
Ennek éppen az ellenkezője igaz. A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a túlhevült, megizzadt kisbaba nagyobb kockázatnak van kitéve, mint aki csak 20 fokos szobában alszik.
A légzésfigyelő monitor megmenti a gyerek életét.
Tévedés azt hinni, hogy egy szerkentyű megvásárlása minden gondot megold. A gép csak jelezni tudja, ha leáll a baba légzése, de nem tesz semmit annak érdekében, hogy újrainduljon! Márpedig a légzésleállás után négy perccel olyan oxigénhiány alakul ki a babánál, amely visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat! Tehát ha valódi biztonságban akarja magát érezni, akkor mindenképpen tanulja meg, hogyan lehet újraéleszteni a babát, ha leáll a légzése! Ebben akár a védőnő is segítséget nyújthat! (Tanfolyamcímek a nyomtatott Kismama Magazin Kismamanotesz rovatában.)
Csak az első egy-két hónap veszélyes, utána már biztonságban van a baba.
Bölcsőhalál akár egyéves korban is előfordulhat, de hat hónapos kor után valóban ritkább, három hónaposan pedig a leggyakoribb.


Okok és számok
Magyarországon a rendelkezésünkre álló adatok szerint feltűnően ritka a bölcsőhalál. Dr. Szabó Miklós, az I. számú Gyermekklinika koraszülött intenzív részlegének vezetője szerint az esetek száma egyre csökken, jelenleg már évi 30 alatt van.
Még ma, a modern diagnosztika korában, számtalan boncolás után sem tudják megmondani, mi lehet az oka, hogy a gyerek abbahagyta a légzést. Ebből a szakemberek arra következtetnek, hogy a bölcsőhalálnak nincsen egyetlen, megfogható oka, inkább több apró tényező szerencsétlen egybeesése miatt következik be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top