nlc.hu
Egészség

Ez lehet a bölcsőhalál oka

Megtalálták, mi okozhatja a bölcsőhalált

További kutatásokra van szükség, de ez a felfedezés hozzájárulhat, hogy kevesebb csecsemő haljon meg.

Az ausztráliai Westmeadi Gyermekkórház munkatársa és kollégái azonosíthatták, hogy mi okozza a bölcsőhalált. Megfigyeléseik szerint a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim szintje jelentősen alacsonyabb azoknál a gyermekeknél, akik ilyen módon hunytak el. A BChE olyan agyi folyamatokban játszik szerepet, ami miatt az enzim hiánya csökkentheti a csecsemő képességét arra, hogy felébredjen és reagáljon a környezet hatásaira.

Baba lábait tartja egy kéz

Fotó: Pixabay

Dr. Carmel Harrington, a kutatás vezetője 29 éve vesztette el gyermekét, karrierjét azóta a bölcsőhalál vizsgálatának szenteli. “Minden szülő rémálma, hogy egy látszólag egészséges csecsemő elalszik és nem ébred fel, és eddig egyáltalán nem lehetett tudni, hogy milyen babák veszélyeztettetek. De ez többé már nincs így.” Harrington szerint amikor egy gyermek életveszélyes helyzetben van, például a hasán fekve nem kap rendesen levegőt, éberré válik, és felsír. A friss eredmények azt mutatják, hogy nem minden babának elég jelentős ezen reakciója.

A szakértők 722 olyan vérmintát elemeztek, amelyeket egy nagyobb program keretében, szüléseknél gyűjtöttek be. A kutatók bölcsőhalálban elhunyt babák és az egyéb okból meghalt csecsemők, illetve a tíz életben maradt gyermek esetében vetették össze a BChE-szintet. Az adatok tükrében Harringtonék úgy vélik, hogy a babáknál érdemes vizsgálni az enzimet, hogy fel lehessen ismerni a bölcsőhalál esetleges kockázatát. A csapat következő célja annak felmérése, hogy van-e módszer a BChE-szint növelésére, írja a 24.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top