Ha kettőnél több gyereked van, nagyobb az esélyed a szívrohamra

K.G. | 2018. Június 22.
A Cambridge Egyetem kutatása szerint veszélyes életet élnek azok az anyák, akik két gyereknél többet vállalnak: minden további gyerekkel növelik a szívroham kockázatát.

Nemcsak a szívrohamnak vagyunk nagyobb eséllyel kitéve, de az agyvérzés és egyéb szívbetegségek is könnyebben találnak meg minket, ha kettőnél több gyerekünk van. A kutatók nem beszélnek a semmibe, alaposan alátámasztották az állításukat: három évtizednyi adatot gyűjtöttek összesen 8583 nőről 45 és 64 év között Amerikában.

Azt találták az adatok elemzése során, hogy azok a nők, akiknek öt vagy több gyerekük van, 40 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek kórházba szívroham miatt, 29 százalékkal magasabb volt náluk az érrendszeri megbetegedés kockázata, és 25 százalékkal gyakrabban kaptak agyvérzést.

Részlet a Tucatjával olcsóbb című filmből – Forrás: iMDb

A három vagy négy gyerekkel megáldott anyáknál is észrevették ezt a megnövekedett kockázatot, de szerencsére csak kisebb százalékban. Azt az érdekességet is találták még, hogy azok az anyák, akik már elvetéltek egyszer, 60 százalékkal nagyobb eséllyel néznek szívbetegség elé.

A kutatók szerint ez főleg azért van, mert a terhességek és a szülések nagyon igénybe veszik a szívet. De az sem elhanyagolható tényező, hogy a nagyobb család nagyobb stresszel és több köteleséggel is jár, ami szintén kikezdi a szívünket.

„Nem akarjuk megijeszteni az anyukákat – mondta a kutatás vezetője, Dr. Oliver-Williams –, csak azt szeretnénk, ha látnák az emberek, hogy létezik ez a probléma. A nők negyvenéves korukra általában már tudják, hány terhességük és szülésük volt, így azzal is számolni tudnak, hogy a szívük mennyire lett igénybe véve.”

Exit mobile version