Egészség

Napi egy tojással megelőzhetők a szívbetegségek

A tojást sokáig a koleszterin legfőbb forrásának tekintettük, amelynek áttételesen szerepe lehet az érrendszeri betegségek kialakulásában is. A Pekingi Egyetem kutatása azonban most ennek épp az ellenkezőjét állítja: a kutatók szerint napi egy tojás elfogyasztása jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

„Napi egy alma a doktort távolt tartja” – szól a mondás, amelyben az alma egy új kínai kutatás szerint nyugodtan behelyettesíthető tojással is. A Pekingi Egyetem kutatói félmillió 30 és 79 év közötti kínai felnőtt tojásfogyasztási szokásait és szív-, illetve érrendszeri betegségeik előfordulását vizsgálták négy éven keresztül. 

Az eredmények alapján sokkal kisebb eséllyel fordultak elő szívbetegségek azoknál az embereknél, akik napi egy tojást fogyasztottak. Egészen pontosan ők 28 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg stroke-ban és 18 százalékkal kevesebb esélyük volt arra is, hogy valamilyen más szívbetegség áldozatai legyenek.

Más megkérdezett kutatók azonban óva intettek mindenkit, hogy ezeket az eredményeket készpénznek vegyék. Szerintük nem lehet egyetlen alapanyagot kiragadni anélkül, hogy ne tágabb kontextusba helyezve vizsgálnák a kutatók az emberek táplálkozásában betöltött szerepét. 

(Forrás: Mirror)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top