Baba

Túlstresszelik az anyákat a szoptatással

Egy új tanulmányban találták azt az eredményt, amit az anyák már rég tudnak.

A szoptatás fontos, egyértelmű, de már eljutottunk odáig, hogy túl nagy terhet raknak ezzel az anyákra, és sokan már azért nem tudnak szoptatni, mert annyira stresszelnek a szoptatástól. Az orvosoktól kezdve a többi anyukán át a szomszéd vadidegen néniig mindenki azzal nyaggatja a friss anyákat, hogy csak az anyatejes baba az egészséges baba, ami egy idő után már enyhén szólva is az anyák agyára megy – és ami még nagyobb baj: a mentális egészségüket is kikezdheti.

A Nursing for Woman’s Health szaklapban publikált tanulmányban a kutatók arra az aggasztó trendre hívják fel a figyelmet, hogy az anyai stressz sosem látott mértéket öltött, és nem a gyerekek, hanem a szoptatás körüli intenzív nyomás miatt.

„Szerintünk is az a legjobb, ha szoptat egy anya, de nem lehet minden anyára ezt ráerőltetni – fogalmazott Ana Diez-Sampedro, a Floridai Egyetem professzora, a kutatás vezetője. – Külön kell választanunk a kutatások során azokat, akik akarnak és akik nem képesek szoptatni. Mit érezhetnek? Lehet ez is a szülés utáni depresszió egyik kiváltó oka?”

szoptatás anyaság stressz

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Diez-Sampedro is járt ebben a cipőben, szerette volna szoptatni az ikreit, de végül nem volt teje, ezért is vetette bele magát a téma kutatásába. Az eredményekből pedig egyértelműen kiderült, hogy van kapcsolat a szorongás, depresszió és a szoptatási nehezségek között.

A szakértő szerint az a legnagyobb probléma, hogy amint terhes lesz egy nő, a környezete meg akarja mondani, mit kell csinálnia, hogy egészséges legyen a babája, amibe beletartozik az is, hogy mindenáron szoptatnia kell, különben rosszat tesz a gyerekének.

A professzor álláspontja az, hogy nem kellene ilyen szinten stresszelni az anyákat, inkább arra lehetne felkészíteni őket, hogy az anyaság arról is szól, hogy minden pillanatban döntést kell hozni, amihez elengedhetetlen lenne, hogy hallgassanak a belső hangjukra (és ne a fórumos anyukákra vagy a szomszéd nénire).

Az anyai bűntudatkeltés és a vele járó hatalmas stressz tehát már terhesen elkezdődik a környezet részéről, nem csoda, ha a nyomában mentális problémák járnak, szülés utáni depresszióval karöltve.

Diez-Sampedro szerint az lenne az igazán jó megoldás, ha ráébrednénk, hogy az agresszív kampányolással nem lehet célt érni, csak a szorongás nő miatta az anyákban, sokkal inkább egyéni javaslatokra van szükség, nem pedig általános igazságok kinyilatkoztatására, melyeket nem lehet ráhúzni minden anyára. Agresszió helyett támogatás – ez kellene, hogy legyen a jelszó a szoptatást népszerűsítő kampányokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top