Miért olyan nagy dolog, ha a kisfiam ki akarja sminkelni magát?

Kun Gabi | 2020. Január 05.
Egy anya szerint nem kellene ekkora hűhót csapni a gyerekek sminkelése körül.

Rachel Garlinghouse négygyerekes anya, aki nem érti, miért akkora probléma a külvilágnak – az internetes kommentelőknek meg pláne –, ha a gyerekek ki akarják próbálni a sminkelést. Főleg, ha a fiúk is érdeklődnek iránta.

„Az anyám nagyon szigorú volt a sminkeléssel, még 11 éves koromban is tiltotta, hogy otthon kipróbáljam. Aztán egy nap, amikor apámmal mentem boltba, vettem a zsebpénzemből egy rózsaszín rúzst, elrejtettem a táskámban, és az iskolában felkentem a számra. Természetesen lebuktam pár nap múlva, amikor anyám behozta az otthon felejtett ebédemet a suliba. Nem lett belőle óriási balhé, anya ráébredt, hogy a kis lázadásom nem olyan nagy dolog, nemsokára már mindennap sminkelhettem magam.

Amióta négy gyerekem van, már tudom, hogy ez is csak egy olyan szerepjáték a gyerekek számára, ami az egészséges gyerekkori fejlődés része. Felnőttet játszanak, ami normális. Mégis azt látom a neten, hogy rögtön pálcát törnek azok fölött, akiknek a gyereke mondjuk ki van rúzsozva. Mintha ez lenne a világ legnagyobb bűnténye.

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Bevallom, én hagyom, hogy a tinilányom sminkeljen. Amikor négyéves volt, nézte, ahogy kisminkelem magam a férjem céges bulijára, és nyilván ő is ki akarta próbálni a sminket. Kicsit kifestettem, boldog volt tőle, és ment vissza tologatni az autókat a testvérével. Onnantól kezdve néha megkért rá, hogy fessem ki a száját vagy a szemét, én pedig anya-lánya programnak fogtam fel a dolgot. Aztán az öccse is abba a korba ért, hogy érdekelte, mit művelünk mi ketten az arcunkkal, és kérte, hogy fessük ki az ő arcát is. Persze, hogy ki akarta próbálni, amit az anyja és a nővére csinál, miért ne? Mi ebben a nagy dolog?

Úgy tűnik, az anyák csak rosszat tudnak csinálni, és folyamatosan a kritikák középpontjában állnak: vagy a testüket, vagy a gyerekeiket, vagy a nevelési módszereiket szólják meg mások, leginkább vadidegenek a neten. Pedig a smink – ahogy minden más – csak annyit jelent egy gyerek életében, hogy imád kipróbálni minden újat. Teleragasztja a karját 50 matricával, belebújik az anyja magassarkú cipőjébe, és felkeni a szájára a rúzst. Mert új, mert izgalmas, mert figyelmet kap érte a környezetétől. Nem kellene folyton egymást figyelni árgus szemmel. Miért ne sminkelje ki magát a gyerek? Amíg a szüleit nem zavarja, addig az idegeneknek semmi közük hozzá, mit művel a saját arcával.”

Exit mobile version