Szépüljünk

Több üzletet is bíráltak, mert gyerekeknek szánt sminkkészletet árulnak

Hároméves gyerekeknek szánt sminkkészlet miatt ért kritika több nagyvállalatot is.

Az Argosban, az Asdában és az Amazonon is árulnak gyereksminkkészletet, ami komoly aggodalomra ad okot, a szakértők szerint ugyanis károsíthatja a gyerekek mentális egészségét. A termékekben szemhéjfesték, szájfény, pirosító és rúzs található, melyek némelyikét a három év körülieknek, más termékeket kicsit idősebbeknek szántak.

Honey Langcaster-James pszichológus szerint a gyerekek legtöbbje élvezi a „beöltözős” játékot, mert szeretik a szüleiket leutánozni. Ez ártalmatlan szerepjáték szerinte, segíthet a gyermekeknek szociálisan és érzelmileg fejlődni, de problémává válhat, amikor nagymértékben megváltoztatja a megjelenésüket.

Forrás: Argus.co.uk

„Van némi fenntartásom mindennel szemben, ami arra ösztönzi a nagyon kicsi gyerekeket, hogy sminket viseljenek a mindennapi értelemben. Az az aggodalmam, hogy ez ahhoz vezethet, hogy a gyerekek túl sokat gondolkodnak a megjelenésükön, így az egész sminkelősdi szexualizálhatja őket. A gyermekkor az ártatlanság ideje, és az aggodalom viszonylagos hiánya felszabadító lehet. Szabadon hagyja a gyerekeket felfedezni a körülöttük lévő világot, anélkül, hogy azon aggódnának, hogyan néznek ki, és egymáshoz hasonlítgatnák magukat. Fontos, hogy ne kapjanak olyan üzenetet a társadalomtól, hogy nem néznek ki elég jól, és ezért fontolóra kell venniük a megjelenésüket. Ezek a sminkkészletek szórakoztatóak lehetnek a szerepjátékhoz, de nem javaslom a smink rendszeres viselését, hogy megváltoztassák a megjelenésüket.”

Dr. Wedgeworth, a Brit Bőr Alapítvány kutatója, dermatológus elmondta, hogy a fiataloknak szánt smink testképzavart okozhat, ezért ő sem ajánlja rendszeres használatát, ráadásul a bőrnek sem tesz jót.

„Az olyan termékek, mint a rúzsok, számos vegyi összetevőt tartalmaznak, beleértve a parfümöket is, amelyek súlyosbíthatják a bőr állapotát, például ekcémát és allergiás reakciókat válthatnak ki.”

The Sun

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top