Óriási a csecsemőtápszer-hiány az Egyesült Államokban, Joe Bidennek kellett közbelépnie

Á.K. | 2022. Május 19.
Egy hidegháborús törvényt kell bevetnie a Biden-adminisztrációnak azért, hogy rákényszerítse az amerikai vállalatokat az Egyesült Államokban kialakult csecsemőtápszer-hiány enyhítésére.

Az Egyesült Államok területén a csecsemőtápszer jellemzően nem tartozik a hiánytermékek közé, most mégis fájdalmasan kevés áll rendelkezésre belőle. Az ellátási láncok problémáival és a járvány miatti munkaerőhiánnyal kezdődtek a gondok, de ez még kezelhető lett volna, ha februárban a csecsemőételeket gyártó Abbott Nutrition vállalatnak nem kell visszahívnia a termékeit a boltokból, továbbá a cégnek be kellett zárnia a michigani gyárát, ugyanis számos kisbaba megbetegedett, akik fogyasztottak a vállalat termékeiből, ketten pedig az életüket vesztették – írja a hvg.

Neki még van tápszere (Fotó: Getty Images)

A hatóságok 483 hiányosságot tártak fel a cég tápszereinek gyártásával kapcsolatban, a vállalat pedig azonnal megkezdte a szabálytalanságok felszámolását, azonban a termékeik kiesése mostanra látható hiányt okozott a boltok polcain. Joe Biden elnök az úgynevezett védelmi termelési törvényhez nyúlt a helyzet rendezéséért. Ez a hidegháborús törvény vészhelyzetben megköveteli a beszállítóktól, hogy a szükséges erőforrásaikat a tápszergyártók felé irányítsák. Mint írják:

Elősegíti a termelés növelését és az ellátási láncok felgyorsítását, ha a cégeket a kulcsfontosságú anyatej-helyettesítő tápszerek előállítására és elosztására kényszerítik.

A törvényt korábban már mind Donald Trump, mind Joe Biden alkalmazta a koronavírus-járvány idején. A gyártás és szállítás felgyorsítása mellett az Egyesült Államok a védelmi minisztérium repülőgépeivel külföldről is szállít Amerikába olyan tápszereket, melyek megfelelnek az amerikai szabványoknak. Attól is enyhülést várnak, hogy az Abbott Nutrition vállalat két héten belül újra elkezdheti a termelést a michigani gyárában, amennyiben a kérelmüket egy szövetségi bíró jóváhagyja.

Exit mobile version