nlc.hu
Baba

Hiány alakult ki egy gyógyászati célú tápszerből

Hiány alakult ki az egyik, allergiás csecsemőknek készülő tápszerből

A gyártó jelezte, szeptemberben megkezdték feltölteni a hazai készleteket, de nem tudják, mikorra normalizálódik a helyzet.

Országos hiány alakult ki Magyarországon a Neocate LCP speciális, egyéves korig adható tápszerből. A gyógyászati célra szánt, aminosav alapú tápszerpor olyan csecsemőknek jelenti szinte az egyetlen táplálkozási opciót, akik tehéntejfehérje-allergia és többszörös táplálékfehérje-allergiával küzdenek.

Az nlc azután kereste meg a termék gyártóját az ügyben, hogy több édesanya is írt nekünk. Az érintett szülők körében – mint arról időközben több forrásból is megbizonyosodtunk – igen sokan estek kétségbe. Országos szinten pásztázzák a patikákat, hogy elcsípjék, ha időnként érkezik néhány dobozzal a tápszerből, illetve Facebookon keresztül próbálnak szerezni olyanoktól, akiknek esetleg korábban szüksége volt rá, de gyermekük időközben kinőtte az allergiát. A Neocate nem az egyetlen ilyen speciális tápszer, de a piacon szűk a kínálat és – mint kiderült – vannak, akik valamiért egyik vagy másik tápszerport valamiért nem bírják. Így bár nem sokan, de akadnak olyan családok, akiknek a kialakult hiány óriási problémát jelent.

Tímea az egyik érintett szülő. Lapunknak elmesélte, két gyermeke van, egy 17 hónapos és egy 5 hónapos. A kisebbikkel néhány héttel ezelőtt magánúton gasztroenterológushoz fordultak, mivel folyamatosan hasmenése volt. Noha az orvos felírt egy speciális tápszert, attól a gyermek még rosszabbul lett. Többek között véres lett a széklete. Egy ultrahangos vizsgálat nyomán végül megszületett a diagnózis: A gyermeknek vastagbélgyulladása alakult ki a tehéntejtől. Erre írta fel az orvos a Neocate tápszerport, amitől valóban javult a gyermek állapota, a kialakult hiány miatt azonban Tímeáék nehéz helyzetbe kerültek. Családja és ismerősei segítségével folyamatosan keresik a tápszert országszerte a patikákban, ugyanis időről időre néhány doboz érkezik a különböző üzletekbe, de ezek rendszerint pillanatok alatt eltűnnek. Nem utolsósorban azért, mert viszonylag kis kiszerelésben kapható. Egy doboz körülbelül 3 napra elegendő. A termék piaci ára egyébként 9 261 forint, de 90 százalékosan támogatott, amennyiben szakorvos, vagy szakorvosi javaslatra a háziorvos írja fel. Tímea hozzátette, tudja, hogy kapható egy másik aminosav-alapú tápszerpor is, ami sok csecsemő számára teljesen jó alternatíva, de náluk, addig legalábbis, amíg a gyulladás fennáll, a Neocate az egyetlen tápszerpor, amit a gyermek kaphat. Úgy tudjuk egyébként, hogy a másik termékből jelenleg nincsen hiány. 

Neocate LCP tápszer

Neocate LCP tápszer

Az nlc-nek a Neocate LCP tápszer gyártója megerősítette, valóban kialakult hiány a termékből, bár arra, hogy ennek mi az oka, nem tértek ki. Szerkesztőségünk más forrásokból úgy tudja, hogy a tápszer valamely alapanyagából lépett fel hiány, de más gyógyszerek esetén több ízben is láttunk már példát arra, hogy a jelenlegi orosz-ukrán háború és annak vetületei okoznak fennakadásokat a gyártásban.

A 2007 óta a Danone vállalat tulajdonában álló Nutricia azt írta, hogy szeptember közepén elindult a hazai készleteink feltöltése, de ezzel egy időben kezdetét vette egy nagyobb mértékű felvásárlási hullám is. Ennek következményeként a patikákba hetente beérkező, a normál körülmények közötti piaci igényeket kielégítő mennyiségek egyelőre nem fedezik teljes mértékben a megemelkedett vásárlói keresletet.

Nyomatékosították, 

Figyelembe véve, hogy termékeink milyen fontos szerepet játszanak az érintett kisgyermekek és szüleik életében, ezért partnereinkkel együttműködésben folyamatosan azon dolgozunk, hogy az ellátás a lehető legrövidebb távon normalizálódjon. 

Azt is hozzátették,  hogy

szeretnénk megerősíteni, hogy a Neocate-hez hasonló, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerekre rászoruló, kiemelten érzékeny csecsemők egészsége az első számú prioritásunk. Tudjuk és megértjük, hogy a speciális élelmiszerek fogyasztói mindennapi táplálkozásukban számítanak termékeinkre. Ezért partnereinkkel együttműködésben, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy biztosítsuk a termékellátás folyamatosságát és minimalizáljuk a felmerülő esetleges fennakadásokat.

Egyre több a tejallergiás kisgyerek

A tehéntejfehérje allergia a leggyakoribb ételallergiák közé tartozik Európában és így Magyarországon is. Egyes adatok szerint minden második szülőpár számol be arról, hogy a gyermekének valamilyen ételallergiája van, az ételallergiás esetek valós száma azonban ennél jóval alacsonyabb. A legmerészebb becslések sem teszik 2-4 százalék fölé a valóban ételallergiával rendelkező gyermekek arányát, ugyanakkor az biztos, hogy az ételallergiák gyakorisága nő a társadalmon belül, azaz valóban egyre több az allergiás gyermek – ezt már Dr. Cseh Áron mondta az nlc-nek. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa szerint ez a növekvő tendencia a környezeti hatásoknak, a genetikának tudható be, illetve a fokozott higiéniával magyarázható. Minél sterilebb ugyanis a környezetünk, immunrendszerünk annál inkább drámaian válaszol az új dolgokra, így például egy allergénre.

A tejfehérje-allergia teszi ki az összes ételallergia háromnegyedét, ezután következik a sorban

  • a tojás
  • a szója
  • az olajos mag
  • a gabona
  • és a halféleségek.

A tejallergia tünetei a legjellemzőbbek gyerekkorban, de az érintettek 60-80 százaléka kisiskolás korra kinövi. Dr. Cseh Áron nyomatékosította, hogy a tejallergia nem összetévesztendő a laktózérzékenységgel, ami nem egy allergia. Ez utóbbi egy evolúciós adottságunk, ami azzal jár, hogy nem tudjuk felnőtt korban lebontani a tejcukrot. A felnőtt lakosság fele-harmada laktózérzékeny.

Cumisüvegből evő baba az anyja karjaiban.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

A tejallergiának lehetnek bőrtünetei (pl. ekcéma), bélrendszeri tünetek (pl. hasfájás, hasmenés, vagy éppen székrekedés), ritkán légúti tünetek, vagy csak súlyfejlődési zavar. De a csecsemőknél a leggyakrabban a véres széklettel, illetve ekcémával találkoznak az orvosok.  Dr. Cseh Áron hangsúlyozta, noha egy csecsemő esetén nagyon ijesztőek lehetnek ezek a tünetek, az anyatejes gyerekeknél az esetek jelentős részében idővel elmúlnak már attól, ha az anya tejmentes diétát folytat.

Amennyiben nem, meg kell nézni, hogy a tej mellett okozhatják-e más allergének (pl. tojás, szója) a tüneteket, vagy esetleg nem allergiás eredetű-e. Az anyatej leállítása ritkán szükséges, de ha a szakorvos mégis úgy látja, hogy indokolt, a gyermeknek tejmentes, extenzíven hidrolizált tápszereket kell adni, amiből sok fajta kapható. Ha még emellett is vannak a gyermeknek tünetei, akkor a szakorvos javaslata alapján aminosav-alapú tápszerek jöhetnek szóba (szerk. ilyen a Neocate LCP is), melyekből már jóval kisebb a választék. Ezek a speciális tápszerek aminosavra lebontva tartalmazzák a tejfehérjét és így nem allergizálnak. Az ilyen tápszerek valóban nagyon speciálisak, nagyon kevés fajta van belőlük a piacon és – bár nagyon ritkán – előfordul, hogy a gyermek valamilyen okból az egyik, vagy a másik terméket nem bírja – magyarázta el Dr. Cseh Áron.

Az allergia diagnosztizálása

Az orvos beszélt arról is, hogy az allergiás tünetek két módon jöhetnek létre: IgE-mediáltan (azonnali tünetekkel járó), illetve nem IgE-mediáltan. A kórházakban végzett vérvételek IgE alapon vizsgálják az allergiákat, a gyomorban, a bélrendszerben jelentkező allergiák azonban többnyire nem IgE alapon jönnek létre, így ilyen módszerrel nem kimutathatóak. Az ételallergia meglétét ezért a feltételezett allergének megvonásával (2-4 hét), majd azok visszaterhelésével (1-2 hét) állapítják meg a szakorvosok. Amennyiben a tünetek a megvonási szakaszban eltűnnek, az újraterhelési időszakban pedig újra megjelennek, az igazolja a feltételezést. Dr. Cseh Áron elmondta, hogy van egy másik, kicsit összetettebb vizsgálat is, az úgynevezett kettős vak-placebo kontrollált terheléses teszt. Ennek az a lényege, hogy az érintett gyermek egyszer olyan ételt kap, amiben van tej, egyszer pedig olyat, amelyben nincsen, de mind a gyermek, mind a szülei, sőt még az orvos számára is csak utólag derül ki, melyikben volt az allergén.

A szakorvos jelezte azt is, hogy az internet tele van olyan honlapokkal, amelyek IgG-alapú, ételintolerancia-vizsgálatnak nevezett szolgáltatást kínálnak, ezek azonban Dr. Cseh Áron szerint nélkülöznek minden szakmai alapot. Nem úgy a komponensalapú vérvizsgálatok, amelyek szakavatott allergológus esetén pontos képet adhatnak arról, hogy az érintett gyermek esetén mennyire lenne súlyos egy allergiás reakció. Kell-e például attól tartani, hogy az adott allergén előidézhet anafilaxiás sokkot.

Dr. Cseh Áron elmondta: enyhe tünetek esetén ma már nem is javasolják a szakemberek, hogy a gyermekek vagy anyatejes babák esetén az anya teljesen kizárja az allergént az étrendjéből. Természetesen, ha súlyosabb tünetek jelentkeznek, valamilyen szintű diétára szükség lehet, de az allergén kizárása ilyenkor is csak addig indokolt, amíg a tünetek nem szűnnek meg. A szakorvos beszélt arról is, hogy a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a gyermekkori ételallergiáknak hosszú távú bélrendszeri szövődménye nincsen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top