Baba

Anyatej-adományozás: óriási segítség, amiért még pénz is jár

Az anyatej minden cseppje kincs, és az anyatejes táplálás a legjobb táplálási mód. De mi történik, ha nincs elég teje az anyának?

Hazánkban az anyák elsöprő többsége mindent megtesz a szoptatás sikeréért, mert tisztában van a fontosságával. Az viszont már korántsem igaz, hogy szoptatni mindenki elsőre tud: nemcsak a babának, hanem az anyának is tanulnia kell a dolgot, és a kitartás, a támogató közeg és a szakértői segítség megléte is a sikeres szoptatás záloga. A magyar anyák legnagyobb része gyermeke első hónapjaiban anyatejjel táplálja a picit, ám mégis vannak helyzetek, amikor nincs anyatej, vagy nem elegendő a mennyisége. Ilyenkor a legtöbben kérdés nélkül nyúlnak a tápszerhez, pedig van mód arra is, hogy más édesanya segítségével, de anyatejhez jusson a babánk.

Profin működik a rendszer

Magyarországon az anyatej-adományozás rendszere ötvenéves múltra tekint vissza. A legtöbben hallottak is már róla, hogy létezik ilyesmi, de még mindig sok tévhit kering arról, hogyan és milyen feltételek mellett adhat és kaphat anyatejet egy édesanya.

anyatej

Fotó: iStock

Sokan azt gondolják, a folyamat nehéz és körülményes, a leadó édesanyának időigényes vizsgálatokat kell elvégeztetnie, az igénylő pedig úgysem jut hozzá a tejhez. Cikkünkből azonban kiderül, hogy az első feltételezés egyáltalán nem igaz, az pedig, hogy ki kaphat ma női tejet Magyarországon, változó: egyrészt az egészségügyi törvény pontosan meghatározza az igénylők körét, másrészt az adományozók számától és a leadott tej mennyiségétől függ, hogy hányan részesülhetnek a szolgáltatásból, és a leginkább rászorulók értelemszerűen előnyt élveznek.

Öt évvel ezelőtt, érintettként magam is megtapasztaltam, mennyire nagyszerűen és profin működik ez a rendszer, és azóta is végtelenül hálás vagyok azoknak az anyáknak, akik ismeretlenül is segítettek életem egyik legnehezebb helyzetében. Természetesen szültem, bababarát kórházban, gyakorlatilag egy percre sem szakítottak el minket a kisfiammal, igény szerint szoptattam, mégsem lett elegendő tejem a fiam háromhetes korára sem, pótlásra volt szükség. Minden tanácsot, praktikát teszteltünk: igény szerint, gyakorlatilag egész nap szoptattam, minden házi és gyógyszertárban elérhető tejszaporító készítményt kipróbáltunk a köményes levestől kezdve a gyógynövényes csodabogyóig – a várt áttörés mégis elmaradt.

A kisfiam éhes volt, én pedig végtelenül elcsigázott és kétségbeesett. És természetesen a kudarc miatt meg voltam győződve arról, hogy anyaként már az első felmerülő akadálynál elbuktam.

Minden egyes pótlásként adott tápszer milliliterére anyai alkalmatlanságom ékes bizonyítékaként tekintettem, és a folyamatos stressz sem tett jót a tejtermelésnek: a kevésnél is kevesebb tejem volt az aggódás miatt. Ekkor találkoztunk egy szoptatási tanácsadóval, aki végre választ adott a rejtélyre: nem rontottam el semmit, mindent jól csinálok, nekem egyszerűen kevesebb a tejem. Mirigyállomány-hiány: ritka, de létező állapot, amikor a tejmirigyek teljesen vagy részlegesen hiányoznak. Mivel nálam az utóbbi állt fenn, volt tejem, de nem elég. Kiderült az is, hogy így jogosultak vagyunk anyatejre, másnap már fel is vettem a kapcsolatot a gyerekorvosunkkal és a védőnővel. Szerencsések voltunk, mert öt évvel ezelőtt annyi tejleadó anya volt a fővárosban, hogy mi is tejhez juthattunk, még úgy is, hogy féléves koráig tudtam szoptatni, az anyatejet kiegészítésként, a tápszeres pótlás mellett kapta a kisfiam egészen nyolc hónapos koráig.

De ki kaphat más anyától származó tejet?

A kötelező egészségbiztosítási ellátásról és végrehajtásáról rendelkező kormányrendeletben foglaltak szerint anyatejellátásra jogosult a koraszülött, kis súlyú újszülött, az érett újszülött és csecsemő, ha súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az anya saját tejével táplálni nem tudja.

Ezen túl térítésmentes anyatejellátásra jogosult a csecsemő, ha az anya fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra, olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti, olyan gyógyszert szed, melynek szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt, súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van, pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi, a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja.

A rászorulók számára orvosi javaslatra ingyenes az anyatej.

Sokan nem tudják, hogy a WHO és az UNICEF közös állásfoglalása szerint, ha nem lehetséges a biológiai anya által a táplálás (szoptatás, lefejt anyatej adása), az első alternatíva, ha rendelkezésre áll, az emberi anyatej kell legyen más forrásokból – csak ezt követheti a tápszer. A lefejt anyatej bakteriológiai vizsgálatát és a pasztörizálást Budapesten a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben működő Anyatejgyűjtő végzi el, ezután juttatják el a budapesti kerületekben működő anyatejgyűjtő állomásokhoz, a rászoruló gyerekek pedig a védőnők közvetítésével kapják meg.

A budapesti anyatejgyűjtő vezetője, Tasi Zsuzsanna kérdésünkre elmondta, hogy 1998-ban bővítették ki az ingyenes anyatejellátásra jogosultak körét, és azt, hogy meddig kaphatnak anyatejet. Régen ugyanis három hónapos korig vagy öt kilogrammig járt csak, a WHO-ajánlások és egyéb szakmai irányelvek figyelembevételével azonban megemelték a korhatárt nyolc hónapra, és eltörölték a súlyhatárt.

Hányan kapnak tejet, és elég-e ez a mennyiség?

Magyarországon az anyatej-adományozás rendszere igen pontosan és jól szervezetten működik: a tejadományozó is könnyen adhat le tejet, és az igénylők is könnyen juthatnak tejhez, ha a lakóhelyükön működik anyatejgyűjtő állomás, ám az, hogy kinek jut anyatej, az alapján is változik, hogy éppen mennyi tejleadó édesanya van. Míg öt évvel ezelőtt a kisfiam nyolc hónapos koráig hetente kétszer négy-öt deci anyatejet is kapott, a védőnők szerint mára vannak időszakok, amikor heti másfél deci anyatejet tudnak csak biztosítani a rászorulóknak. Mikor két évvel ezelőtt megszületett a kislányom, újra igényeltünk anyatejet, de ekkor már sajnos elutasítottak minket.

Öt év alatt ugyanis annyira lecsökkent a tejleadó anyák száma a fővárosban, hogy ma már csak a beteg, extrém kis súllyal született, koraszülött vagy örökbefogadott babák kaphatnak anyatejet.

Mivel én tudtam szoptatni a kislányomat, és szerencsére másodszorra sokkal több tejem is volt, nem tudták biztosítani számunkra az anyatejes pótlást – de a korábban megjelent videónkból például az is kiderül, hogy Hatvanban most is annyi a tejleadó édesanya és az anyatej, hogy azok is kaphatnak tejet, akik egyébként tudnak szoptatni. Tasi Zsuzsanna elmondása szerint Budapesten havonta körülbelül 40 fő ad anyatejet az Anyatejgyűjtő Állomáson, és az igénylők otthon gondozott csecsemői számára négyszer-ötször annyi tejre lenne szükség, mint amennyi tőlük összegyűlik.

kisbaba

Fotó: iStock

De miért adnak ilyen kevesen?

Hogy miért van ennyire kevés tejleadó anya, az többféle okra vezethető vissza. Sokan például azt gondolják, hogy csak annak érdemes tejet leadni, akinek rengeteg feleslege van, pedig ez nem igaz: ma már másfél deci anyatejért is kimegy az anyatejgyűjtő. Az anyák többsége a szoptatás első négy hónapjában ad le tejet, és kifejezetten ritka, hogy valaki nyolcszáz milliliter körül adományoz – a legtöbben egy-kétszáz milliliter felesleget szoktak leadni, és ez a viszonylag kis mennyiség is rengeteg segítséget jelent a rászorulóknak.

A védőnők szerepe meghatározó abban, hogy a felesleges anyatej ne vesszen kárba. Fontos tudni, hogy bár a tejleadó édesanyák legtöbbje nem anyagi okokból, hanem szívességből, segítő szándékból adományoz anyatejet, az anyatejért anyagi díjazás jár, az érte kapott pluszjövedelem adómentes, és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyintézet kérésére az anyatej literenkénti árát 2016-ban 1800 Ft-ról 2700 Ft-ra emelte a minisztérium – emeli ki Tasi Zsuzsanna.

A védőnő leginkább akkor szokta megkérdezni az anyát, hogy gondolkodott-e már a tejleadáson, ha látja, hogy bőven van teje, és a kezdeti időkben a tejserkentés vagy a mellgyulladás elkerülése miatt végzett fejésből egyre gyűlik a tej a fagyasztóban. Sokan azért választják a fagyasztást, mert attól tartanak, hogy később elapad a tejük, vagy szeretnék majd a hozzátáplálás idején felhasználni ezeket a készleteket.

Mivel a lefejt anyatej csak körülbelül három hónapig használható fel, érdemes ilyenkor racionálisan végiggondolni, hogy tényleg szükségünk lesz-e a félretett mennyiségre, ha egyébként folyamatosan termelődik a friss.

Tekintve, hogy az újszülött mellett lefagyasztott anyatejet már nem lehet felhasználni a hozzátáplálás idején, azaz a baba hat-hét hónapos korában, az így felhalmozott értékes készletet vagy kidobjuk, vagy alternatív módon használjuk fel. Sokan a gyerek fürdővizébe teszik, mivel kiválóan hidratálja a bőrt, de ennél sokkal értékesebben hasznosulhatna, ha egy rászoruló, beteg, kis súlyú vagy koraszülött baba kapná meg, akinek a fejlődéséhez és egészségéhez elengedhetetlen az anyatej.

Az ódzkodás harmadik oka az anyáknál az szokott lenni, hogy a leadáshoz szigorú vizsgálatokon kell keresztülmenni, amit egy újszülött mellett, friss anyaként igazán nehéz megszervezni, ráadásul körülményes és kényelmetlen is a procedúra. Nos, az első anyatejadást valóban meg kell előznie néhány vizsgálatnak, amik az anyatejet megkapó csecsemők érdekében elengedhetetlenek, de a védőnők és háziorvosok, valamint Budapesten a Heim Pál Országos Gyermekgyógyintézet munkatársai segítséget nyújtanak a szűrések gyors lebonyolításához. A HIV- és a székletvizsgálatra például a fővárosban egy helyen kerül sor, ezek háziorvosi beutaló nélkül elvégezhetők a Madarász Viktor utcában – mondja Tasi Zsuzsanna, de az anyatejgyűjtő állomások vidéken is soron kívül intéznek időpontokat a vizsgálatokra.

A rendszert kikerülve

És mi van akkor, ha valaki a hivatalos utat kikerülve az ismerősétől kapott anyatejet ad a babájának? Nem egyszerű kérdés. Az természetesen érthető, ha valaki örömmel adná át a nála felhalmozódott fagyasztott készleteket, de Tasi Zsuzsanna kénytelen felhívni a figyelmet ennek a gyakorlatnak a veszélyeire.

„Sajnos több igénylő nincs tisztában vele, mit kell kérdezni, így a szűrővizsgálatok és a minimális higiénia megléte nélkül vásárolnak anyatejet. Láttunk már tejet kenyeres nejlonzacskóban és tejfölösdobozban is, zárás nélkül lefagyasztva. Sokan nem tudják, hogy meddig lehet tárolni a fagyasztott anyatejet, sőt, rá sem írják, mikor lett lefejve.

A védőnő tudta nélkül senkinek sem javaslom az anyatej vételét sehonnan.

A védőnő ellenőrizni tudja a leletek meglétét, hamisítási vizsgálatot is tud végezni, valamint felvilágosítást ad a házi pasztörizálásról, amely nélkül nem lehet a megvett anyatejet elfogyasztani. Ezek hiányában nem biztonságos mástól kapott anyatejet adni a csecsemőnek.”

A biztonságos és megnyugtató megoldás tehát az lenne, ha a hivatalos tejleadó anyák száma nőne, így minden rászoruló kisbaba biztonságosan, egy profin működő rendszer keretein belül juthatna a kincset érő anyatejhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top