Baba

Az anyatej igazi csoda, elmondjuk, miért

Az anyatej és a szoptatás nem csupán az anya és a gyerek közötti kapcsolatot, valamint a gyerek személyiségét erősíti, hanem megbetegedéseket is megelőzhetsz vele.

A WHO ajánlása szerint az első 6 hónapban az anyatej az ideális táplálék, és egészen 2 éves korig ajánlott folytatni a szoptatást, hozzátáplálás mellett. A szoptatásról a gyerekek maguktól, rendszerint 1,5 éves koruk körül leszoknak – persze, ez nem érvényes minden egyes babára. Ha te úgy érzed, a gyerekednek 2 éves kora után is szüksége van a szoptatásra, nyugodtan folytasd, ne hallgass senki másra, egyedül magadra!

Tápanyagban gazdag

Tény, hogy a természetnél jobb séf nem létezik: az anyatejnél jobb táplálék nincs a baba számára. Óvja a bélflóráját, erősíti az immunrendszerét, véd a fertőzések ellen, és tele van olyan nyomelemekkel, növekedési hormonokkal, valamint vitaminokkal, amik a kicsi szervezete számára nélkülözhetetlenek. Ráadásul kutatások is igazolják, hogy az anyatejes táplálással későbbi betegségeket is megelőzhetsz: a gyerekednek kisebb lesz az esélye az allergiára, az asztmára, a túlsúlyra, a cukorbetegségre, valamint a szív- és érrendszeri problémákra is. Emellett az egyik legegyszerűbb, és kétség kívül a legolcsóbb módja az etetésnek.

Nyugtató hatású

Gondolj bele, amikor egy baba világra jön a nyugalmas, biztonságos és ingerszegény anyaméhből, mindennap rengeteg újdonsággal találkozik. A fények, a hangok, az illatok mind olyan mennyiségben érik, amiktől néhány óra alatt elfárad, és bizonyos esetekben meg is ijedhet. Szoptatás közben endorfin termelődik, ami segít abban, hogy megnyugodjon, és érzelmileg is fel tudjon töltődni.

Magabiztosabb lesz a gyereked

A szoptatás a gyereked jövőjére is kihatással lehet. Ma már egyre több kutatás készül arra vonatkozóan, hogy milyen hatásai vannak a szoptatásnak az anya és a gyerekek személyiségére, és az eredmények egy irányba mutatnak. Azok a gyerekek, akiket tovább szoptattak, kiegyensúlyozottabbak személyiséggé fejlődtek, kevesebbet szorongtak, és pozitívabban tekintettek a világra.

Jobb kapcsolat lehet kettőtök között

A szoptatás az egyik legerősebb kapocs, ami anya és a baba között létezik. Az érintés, az intimitás, a bőrkontaktus mindkettőtöknek segít a közöttetek lévő kapocs megerősítésében, és abban, hogy ez minél jobban elmélyüljön. Természetesen a szoptatás önmagában kevés a jó anya-gyerek viszony kialakításához, de segíthet abban, hogy közelebb érezzétek magatokat egymáshoz, könnyebben megértsétek egymást a későbbiekben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top